Kitiltják a McDonald's-ot a római műemlékek közül

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A római városvezetés hangos tiltakozása közepette a kulturális miniszter úgy döntött: 

Caracalla ősi termái mellett nem épülhet McDonald's.

A populista Öt Csillag minisztere ezzel eleget tett párttársa, Virginia Raggi főpolgármester követelésének, aki a döntést úgy kommentálta: „Róma csodáit meg kell védeni”. A McDonald's nem reagált nyilvánosan.

Caracalla római császár egykori fürdője a világörökségnek is részeFotó: MATTES René / hemis.fr/hemis.fr

A tervek szerint közvetlenül a népszerű turistalátványosság, a 3. században épült fürdő romjai mellett, a Colosseumtól pár száz méterre nyílt volna meg a jókora, 800 négyzetméteres gyorsétterem egy kertészet helyén. Az ötlet kritikusai szerint az emberemlékezet óta zöldfelületekkel körülvett műemlék hangulatát agyonvágta volna egy lebetonozott parkoló és egy gyorsétterem, még akkor is, ha odafigyelnek a környezetre.

Rómában 1986-ban nyílt meg az első McDonald’s a Piazza di Spagnán, miután értelmiségiek és hírességek hiába tiltakoztak. Ezt sokan a régi Európa és a nagy olasz konyha szimbolikus vereségeként értelmezték akkor. 

McDonald's a Szent Péter-bazilika mellettFotó: Alvaro Padilla/Anadolu Agency

Mindenesetre azóta a McDonald’s az olasz élet része lett, csak Rómában több mint 40 van belőle, Olaszországban pedig majdnem 600. Ez a negyedik legmagasabb szám az EU-ban, csak a németeknél, a franciáknál és a briteknél van több Meki. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.