Kitiltják a McDonald's-ot a római műemlékek közül

A római városvezetés hangos tiltakozása közepette a kulturális miniszter úgy döntött: 

Caracalla ősi termái mellett nem épülhet McDonald's.

A populista Öt Csillag minisztere ezzel eleget tett párttársa, Virginia Raggi főpolgármester követelésének, aki a döntést úgy kommentálta: „Róma csodáit meg kell védeni”. A McDonald's nem reagált nyilvánosan.

Caracalla római császár egykori fürdője a világörökségnek is részeFotó: MATTES René / hemis.fr/hemis.fr

A tervek szerint közvetlenül a népszerű turistalátványosság, a 3. században épült fürdő romjai mellett, a Colosseumtól pár száz méterre nyílt volna meg a jókora, 800 négyzetméteres gyorsétterem egy kertészet helyén. Az ötlet kritikusai szerint az emberemlékezet óta zöldfelületekkel körülvett műemlék hangulatát agyonvágta volna egy lebetonozott parkoló és egy gyorsétterem, még akkor is, ha odafigyelnek a környezetre.

Rómában 1986-ban nyílt meg az első McDonald’s a Piazza di Spagnán, miután értelmiségiek és hírességek hiába tiltakoztak. Ezt sokan a régi Európa és a nagy olasz konyha szimbolikus vereségeként értelmezték akkor. 

McDonald's a Szent Péter-bazilika mellettFotó: Alvaro Padilla/Anadolu Agency

Mindenesetre azóta a McDonald’s az olasz élet része lett, csak Rómában több mint 40 van belőle, Olaszországban pedig majdnem 600. Ez a negyedik legmagasabb szám az EU-ban, csak a németeknél, a franciáknál és a briteknél van több Meki. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.