Kitiltják a McDonald's-ot a római műemlékek közül

külföld
2019 augusztus 03., 16:11
comments 236

A római városvezetés hangos tiltakozása közepette a kulturális miniszter úgy döntött: 

Caracalla ősi termái mellett nem épülhet McDonald's.

A populista Öt Csillag minisztere ezzel eleget tett párttársa, Virginia Raggi főpolgármester követelésének, aki a döntést úgy kommentálta: „Róma csodáit meg kell védeni”. A McDonald's nem reagált nyilvánosan.

Caracalla római császár egykori fürdője a világörökségnek is része
photo_camera Caracalla római császár egykori fürdője a világörökségnek is része Fotó: MATTES René / hemis.fr/hemis.fr

A tervek szerint közvetlenül a népszerű turistalátványosság, a 3. században épült fürdő romjai mellett, a Colosseumtól pár száz méterre nyílt volna meg a jókora, 800 négyzetméteres gyorsétterem egy kertészet helyén. Az ötlet kritikusai szerint az emberemlékezet óta zöldfelületekkel körülvett műemlék hangulatát agyonvágta volna egy lebetonozott parkoló és egy gyorsétterem, még akkor is, ha odafigyelnek a környezetre.

Rómában 1986-ban nyílt meg az első McDonald’s a Piazza di Spagnán, miután értelmiségiek és hírességek hiába tiltakoztak. Ezt sokan a régi Európa és a nagy olasz konyha szimbolikus vereségeként értelmezték akkor. 

McDonald's a Szent Péter-bazilika mellett
photo_camera McDonald's a Szent Péter-bazilika mellett Fotó: Alvaro Padilla/Anadolu Agency

Mindenesetre azóta a McDonald’s az olasz élet része lett, csak Rómában több mint 40 van belőle, Olaszországban pedig majdnem 600. Ez a negyedik legmagasabb szám az EU-ban, csak a németeknél, a franciáknál és a briteknél van több Meki. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.