Valószínűleg rasszista tömeggyilkos az El Pasó-i merénylő

külföld
2019 augusztus 04., 05:20

Húsz halálos áldozata van annak texasi lövöldözésnek, ami szombaton egy Walmartban történt, El Paso városában. A texasi kormányzó közleménye szerint a halálos áldozatokon kívül 26-an megsérültek a támadásban. Közülük egyesek állapota válságos. A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között pedig hat mexikói van. Greg Abbott Texas történetének egyik leghalálosabb napjaként írta le a történteket. 

A merénylettel a 21 éves Patrick Crusiust gyanúsítják, akit ellenállás nélkül fogott el a rendőrség. A rendőrség előzetes nyomozása alapján valószínű, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt, vagyis a merénylő a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választotta ki az áldozatait. 

Az FBI vizsgálja, hogy Crusius írta-e azt a névtelen, fehér-nacionalista kiáltványt, ami elkezdett terjedni az 8chan-en. Az írás szerint a támadás kifejezetten a helyi latin közösség ellen irányult. Ha a manifesztó valódi, akkor 5 hónapon belül ez már a harmadik lövöldözés, amit ezen az oldalon jelentettek be. A kommentelők közben előre elkezdték találgatni, hány halálos áldozat várható, de volt, aki csak annyit írt: Hello FBI. 

photo_camera Fotó: COURTESY OF KTSM 9/AFP

A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor közel háromezer vásárló és több száz alkalmazott volt az épületben az iskolaév közeledtével.

A spanyol hírügynökség szerint az idén ez volt a 249. több személyt érintő lövöldözés az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket.(BBC/Guardian/MTI)