A tisztább levegőért indít kampányt az egyik leggazdagabb lengyel milliárdos

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Lengyelország második leggazdagabb embere, a sajtóban ritkán szereplő Zygmunt Solorz váratlan projektbe kezdett: tisztább levegőjű Lengyelországot akar, és ennek előmozdítására hoz létre egy alapítványt,  írja a Bloomberg. A bejelentés annyiban váratlan, hogy Solorz több ligniterőmű tulajdonosa. 

A tiszta levegő kérdése kiemelt téma Lengyelországban, az országban található ugyanis a kelet európai régió 50 legszennyezettebb levegőjű városából 36. A szmog ráadásul több városban a pekingi vagy az újdelhii szintet is meghaladja. Viszont a lengyel gazdaság nagyban függ a fosszilis energiahordozóktól, a jelenlegi energiafogyasztásuk 80 százalékát szénből állítják elő. 

Solorz szóvivője elmondta, hogy a milliárdos Varsó külvárosában él, és mindennap tapasztalja a levegő szennyezettségét. Hogy pontosan mekkora összeget kíván erre a célra fordítani Solorz, azt majd csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha alapítványát regisztrálták a bíróságon. 

A 63 éves lengyel milliárdos vagyonának jelentős részét a média- és telekommunikációs birodalma adja, és a tervek szerint ezeknél a vállalatoknál is komoly átalakítások jönnek, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat, a lignit helyett biomasszát fognak használni, egyre inkább áttérnek a napenergiára és elektromos autókra váltják a járműveiket. 

A bejelentés időzítése sem lehet véletlen: a Solorz tulajdonában lévő  ZE PAK SA erőmű lignittartaléka hamarosan kifogy, miközben egyre több lengyel vállalat áll át megújuló forrásokra, mivel a széndioxid-engedélyek ára megemelte az energiaköltségeket. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér