Először segítettek meghalni orvosok egy rákos betegnek Ausztráliában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy végső stádiumú rákos ausztrál nő volt az első, aki az új törvények által lehetővé tett módon, eutanáziában halt meg az országban. Kelly Robertson 61 éves volt, egy otthonban halt meg, írja a BBC

Kelly Robertson és lányai

A komoly társadalmi vitákat kiváltó jogszabálymódosítás egyelőre csak Victoria államban él, de a tervek szerint további államokban is bevezethetik. 

Robertson mellében 2010-ben diagnosztizálták a rákot, a betegség utána viszont többek között a csontjaiba, a veséjébe és az agyába is továbbterjedt. Családja közleménye szerint idén márciusban döntött úgy, hogy megszakítja a kemoterápiás és sugárkezelését, mivel a mellékhatások és a fájdalom elviselhetetlenné vált számára.

Victoria államban június óta él az a törvény, ami lehetővé teszi végstádiumú betegek számára, hogy orvosi felügyelet mellett, halálos méreginjekció segítségével véget vetessenek életüknek. 

Lánya, Nicole Robertson elmondása szerint anyja halála pillanatában az egész család a betegágynál ült, David Bowie szólt a háttérben, és szeretet vette körbe, miközben elmondta utolsó szavait. 

A törvény elfogadását nagyon komoly parlamenti vita előzte meg, és végül rendkívül szigorú ellenőrző rendszert építettek bele: csak súlyos fájdalomban élő, az orvosok szakvéleménye szerint várhatóan maximum félévet élő emberek kérvényezhetik, a döntés pedig speciálisan kiképzett orvosok kezében van. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér