Először segítettek meghalni orvosok egy rákos betegnek Ausztráliában

2019 augusztus 5., hétfő 13:17

Egy végső stádiumú rákos ausztrál nő volt az első, aki az új törvények által lehetővé tett módon, eutanáziában halt meg az országban. Kelly Robertson 61 éves volt, egy otthonban halt meg, írja a BBC

Kelly Robertson és lányai

A komoly társadalmi vitákat kiváltó jogszabálymódosítás egyelőre csak Victoria államban él, de a tervek szerint további államokban is bevezethetik. 

Robertson mellében 2010-ben diagnosztizálták a rákot, a betegség utána viszont többek között a csontjaiba, a veséjébe és az agyába is továbbterjedt. Családja közleménye szerint idén márciusban döntött úgy, hogy megszakítja a kemoterápiás és sugárkezelését, mivel a mellékhatások és a fájdalom elviselhetetlenné vált számára.

Victoria államban június óta él az a törvény, ami lehetővé teszi végstádiumú betegek számára, hogy orvosi felügyelet mellett, halálos méreginjekció segítségével véget vetessenek életüknek. 

Lánya, Nicole Robertson elmondása szerint anyja halála pillanatában az egész család a betegágynál ült, David Bowie szólt a háttérben, és szeretet vette körbe, miközben elmondta utolsó szavait. 

A törvény elfogadását nagyon komoly parlamenti vita előzte meg, és végül rendkívül szigorú ellenőrző rendszert építettek bele: csak súlyos fájdalomban élő, az orvosok szakvéleménye szerint várhatóan maximum félévet élő emberek kérvényezhetik, a döntés pedig speciálisan kiképzett orvosok kezében van.