Maróth Miklós, a magyar tudomány új kulcsembere titokban kőkemény publicista, aki olyat írt a szexről és a Fidesz minisztereiről, amilyet talán Bayer Zsolt sem mert volna

ÉLET
2019 augusztus 05., 15:17
comments 877

“Ha körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy a mai politikai vezető rétegnek nincs vagyona, szemben az előzővel.”

Ezt a mondatot - ami Magyarország mostani irányítóiról szól és 2019. július 29-én, szűk egy héttel ezelőtt jelent meg, meggyőződésem szerint maga Orbán Viktor, Kovács Zoltán vagy Bayer Zsolt sem merné ebben a formában leírni -, nem más jegyzi, mint Maróth Miklós klasszika-filológus professzor, az Akadémia egykori alelnöke, az új, kormány alá rendelt akadémiai kutatóhálózat új vezetője. 

Maróth ezt a felfedezését a vasarnap.hu nevű weboldalon futó publisztikai rovatában osztotta meg a közönséggel. A vasarnap.hu domain a KDNP-közeli Kovács K. Zoltán Alapítvány tulajdonában van.

Maróth vagyonügyi írása konkrétan ezzel a bekezdéssel indul:

“Ha körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy a mai politikai vezető rétegnek nincs vagyona, szemben az előzővel. Elég Gyurcsány Ferencre utalni, aki köztudottan nagy vagyont halmozott fel, de utalhatnánk Kóka és Oszkó miniszterekre is. Hasonló személyeket a mai kormányban nem látunk.”

Maróth később azon elmélkedik, hogy akkor vajon miért adnak sokan mégis hitelt a dúsgazdag fideszesekről szóló híreknek, hogy arra jusson "mert lecsúsztunk az ókori Róma szellemi színvonaláról” és bizonyíték nélkül elhiszünk bármit.

De Maróth publicista nemcsak a fideszes pénztárcákban van otthon, hanem másfajta bukszáknak is a szakértője. A sorozata két héttel azelőtti írásában a férfiak ágyába könnyen beleszédülő nők témáját vette akadémikusi górcső alá. 

“Az ugyanis, aki gondolkodás nélkül fejest ugrik az első barátságosan feléje forduló férfi ágyába, ne szidja a csábítókat. Először nézzen magába, aztán gondokozzon el, miért viselkedhetnek a férfiak felelőtlenül.”

- mondja Maróth publicista, később azzal kontrázva rá erre, hogy felidézi egy vallásos anya sztoriját, aki azért vette elő a fiát, hogy miért bújik ágyba különböző nőkkel, mire a fiú azt válaszolta, hogy

„De mama! Ha egyszer agresszívan bemásznak az ágyamba, akkor viseljék ők a felelősséget.”

Maróth ezzel egyetértve azzal zárta a cikkét, hogy

“Biztosan csakis a férfiak hibásak, és a lányok ártatlan áldozatok?”

Az akadémiai kutatóhálózat új vezetőjének egy csomó más dologról is markáns véleménye van. A volt néppárti csúcsjelölt Manfred Weberről értekezve például arról írt, hogy 

"A demokrácia tehát biztosan nem tartozik az európai értékek közé. Viszont biztosan európai értéknek számít a saját tábor megcsalása, a hazudozás, és az egyéni érdekek szerinti kufárkodás."

Mindezt amiatt kapta Weber, hogy demokráciában teljesen ismeretlen és példátlan módon politikai tárgyalásokba kezdett más pártokkal, azok után, hogy világossá vált, nincs mögötte elég támogatás a bizottsági elnöki posztra.

De tudod, kiről van még ennél is rosszabb véleménye a magyar tudomány új erős emberének? 

Budapest összes olyan lakójáról, aki hajlandó lenne nem a Fidesz jelöltjére szavazni az ősszel. 

Róluk szó szerint azt írta, hogy "kisstílű városi lumpen szavazók", akik "izzadtságszagú hazugságokat hangoztató jelöltekre" is szavaznának.

Ennek az írásnak a következő az ajánlója:

"Az ellenzéki jelölteknek csak pitiáner ígérgetésre futotta." 

(Maróthnak markáns véleménye van egy csomó dologról, de bölcsész létére meglepő, hogy milyen látványosan áll hadilábon a magyar nyelvvel. A verejték szinonimája ugyanis magyarul az izzadság, nem az izzadtság.)

Maróth publicista nem politizáló írásait a szinte gyermeki egyszerűségű gondolatok jellemzik, kissé a Karinthy Frigyes által az Így írtok ti-ben parodizált Szabolcska Mihály stílusában. A magyar utakon száguldozó autósokról például azt írja, hogy

"Számos társunk nagyobb sebességgel hajt, mint megengedett (rá ugyanis nem vonatkoznak sem a szabályok, sem a törvények), és nagy sebességgel hajmeresztő manővereket hajt végre, hogy megelőzze a vele egy irányba szabályosan haladókat. Hiszen ő mindenkinél különb.

Ezt hívják gőgnek. Márpedig a gőg az egyik főbűn."

Maróth gondolkodó gondolatmenete néha egészen különleges és nehezen követhető, szembe menve a klasszikus judeo-keresztény logikával. A  "Miért félünk az iszlámtól?" című cikkének első 98 százalékában például azt boncolgatja, hogy a katolikus egyházban manapság egyre kevesebb a pap, ezért nálunk a plébániáknak csak az egyharmadában van állandó plébános. Maróth ezután sorra veszi, hogy a hívek régebben hajlandók voltak áldozatot hozni a hitükért: Brenner János például az életét áldozta fel a híveiért. Életüket áldozták és áldozzák szerzetesek is. Sőt azok a világiak is áldozatot hoznak, akik házasságot kötnek, mert ezzel feláldozzák a szabadságukat. Dugovics Titusz is feláldozta magát, amit a mai gyerekek már képtelenek megérteni. Bezzeg az emberek ma már nem hajlandók áldozatot hozni, csak a maguk hasznát nézik. Kivéve az olyan mély hitű híveket, mint az a 21 kopt keresztény, akiket az Iszlám Állam életben hagyott volna, ha áttérnek, de ők inkább a lefejezést választották. 

Hogy a végig kizárólag a keresztények elpuhulását ostorozó cikk, miután bemutatott egy követendő keresztény példát, elemi meglepetésre ezzel záruljon:

"Ma egész Európában nehéz lenne huszonegy hasonló áldozatkész embert találni. (Mint ezt a 21 önfeláldozó kopt keresztényt. a szerk.)

Ugyanez az áldozatkészség jellemzi a muzulmánokat is, ha a hitükről van szó.

Sötét jövő előtt állunk."

Maróth kinevezését vegyes reakciók fogadták, pedig a huhogók inkább örülhettek volna, hogy ezentúl egy ilyen, markáns véleményeket hangoztatni képes gondolkodónak lesz döntő szava kutatási kérdésekben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.