Az ellenzéki bajai lángosos kirakta a netre a beszélgetést, amivel a Fidesz megpróbálta rávenni, hogy induljon el a polgármesteri címért az ellenzéki jelölttel szemben

POLITIKA
2019 augusztus 06., 16:12
comments 442

Egyszerre tanulságos és igen szórakoztató az a netes párbeszédrészlet, amit a “bajai lángosos” néven médiaszereplővé vált Szabó Richárd vállalkozó publikált kedden a Facebookon. 

link Forrás

A sztori előzménye annyi, hogy a 2019-2019 téli ellenzéki tüntetéssorozat közben országosan is ismertté vált Szabó Richárdot előbb simán csak gyalázni kezdte a bajai Fidesz-média, majd, miután névtelen levélben megzsarolták, hogy ha nem hagy fel a Fidesz kritizálásával, világgá kürtölik, hogy meleg, a férfi idén februárban inkább maga coming outolt. 

Mindezek után, mivel Szabó hónapokon át egyszer sem jelent meg a Baján egészen hamar összeállt egyesült ellenzék rendezvényein, és a Fidesz azt gyanította, hogy szakíthatott velük, a vállalkozót állítása szerint nemrég azzal kereste meg egy helyi fideszes képviselő, hogy mi lenne, ha függetlenként elindulna a polgármesteri székért az ellenzék által támogatott Nyirati Klára ellen.

Szabó mindezt július végén megírta egy Facebook-posztban, hozzátéve, hogy ha a felkérést a Fidesz letagadja, akkor publikálni fogja az írásos beszélgetést.

Az idő ma jött el és abszolúte megérte várni.

A beszélgetésrészlet azzal indul, hogy a 

“Ricsi, lehetek őszinte?” 

felütés után az Egyelőre Névtelen Fideszes Képviselő először a magyar önkormányzati választási rendszer alapjairól próbálja felvilágosítani a vállalkozót, annak ellenére, hogy tudja róla, hogy a korábbi tervei szerint független egyéni képviselőjelöltként tervezett indulni a választáson:

“Nem vagy benne, így nem tudod.. Ha képviselőként indulsz, kizárólag abban a körzetben szavazhatnak rád, amelyikben indulsz. Baján van 10 választókörzet 10 képviselővel...akikre csak a körzetben élők, oda szóló lakcím kártyával rendelkezők szavazhatnak. DE VISZONT! Ha a polgármesteri székért indulnál, akkor MINDEN BAJAI szavazhatna rád."

Ezen a ponton még nem derül ki, hogy a Csábító egyszerűen gyengeelméjűnek képzeli az éppen megkörnyékezett alanyt, vagy miért gondolja, hogy az önmagában előnyösebb neki, ha egy városnyi szavazó körében kell megszereznie a többséget, mintha egy körzetnyi embernél próbálkozna. 

De mielőtt rátérne erre, a Csábító hízeleg egyet, bár mintha észre sem venné, hogy ez az "azt hittem a kutya se ismer téged, erre nem kiderül a pártközpont emailjéből, hogy tök népszerű vagy?!!" típusú dicséret inkább visszafelé sülhet el:

"Igazából be kell valljam neked, magam sem gondoltam volna, hogy ennyien szeretnek és támogatnak téged. Szóval én elgondolkodnék a helyedben… "

A hízelgés után jön a káröröm felkeltése. A beszédszituáció az, hogy a Csábító azt gyanítja, komoly feszültség támadt beszélgetőpartnere és a bajai ellenzék között

"Az a másik, hogy az mekkora égő lenne a “Sikeres Bajának”, (akik becsaptak téged), ha nem a Klári, hanem te lennél a Polgármester.  A támogatottságod nagyon magas, jó szívű vagy, szóval gondolkodj el rajta."

Kilóg a lóláb? Ugyan! A Csábító elő is veszi a Végső Érvet:

"Magam ellen beszélek, de ez az igazság."

Itt álljunk meg egy pillanatra. A Csábító ugye azzal plankolta Szabót, hogy városi szinten nagyobb az esélye a győzelemre, mint egy egyéni körzetben. Akkor még nem igazán bontotta ki, hogy miért gondolja így, de a beszélgetés egy adott ponton visszakanyarodott ehhez a témához:

"Itt azzal van baj, hogy egy körzetben van 2-3 ezer ember...ezek közül a netet-Facebookot használó emberek (akik ismerik a munkásságod az adott körzetben) az kb 500 fő. Így képviselőséget nyerni nehéz… Viszont városi szinten az emberek 20000-en használják a netet, és ismernek, akár csak hallomásból. Ezért lenne nagyobb esélyed a polgármesteri székre, mint a képviselőire."

Hogy micsoda? Igen, jól érted. A csábító azt állítja, hogy a 10 egyéni körzetből álló város egy-egy körzetében 500 ember nethasználó, ők ismerik a volt lángosost és rá is szavaznának, de kevesen vannak, ezért Szabónak körzeti szinten nincs esélye nyerni. Viszont városi szinten - bár a város 10 ilyen körzetből áll - állítása szerint máris 20 ezer nethasználónk lett a 10-szer 500, vagyis 5 ezer helyett, így ott Szabó hipp-hopp, máris abszolúte esélyes, bár külön-külön egyik körzetben sem az. Mintha a város és a város választókörzetei más-más bolygókon lennének,  a Csábító agytekervényeiről nem is beszélve.

A beszélgetés közben előkerült a nőkártya is:

“Nézd, Klári nem ért az önkormányzati dolgokhoz… férfinak nagyobb az esélye a polgármesteri székhez."

A Csábító közben azért is megtett mindent, hogy szembeállítsa beszélgetőpartnerét és az ellenzéket:

"Azt is elképzelhetőnek látom, hogy az EP választás miatt (mert megváltoztak az erőviszonyok) szóval lehet, hogy szét meg ez a “Nagy bajai összefogás” is. DK-Momentum nyert, Jobbik-MSZP veszített. De a kommunista elvtársak nem hagynák magukat… Széll P., Hajdú M. Barna Gy. Lesz ebből még konfliktus."

Eközben hangzott el a beszélgetés legklasszabb szónoki kérdése is:

"Az 100 %, hogy nagyobb a támogatottságod, mint Klárinak….Nem ítélkezek….csak egy kérdés...Mit tett az emberekért ingyen Nyirati Klári?"

Az különösen erős, amikor a szalámizás és a nyalás ötvöződnek:

"Mit kaptál tőlük? Először fotózkodtak veled, amíg hoztál nekik országos hírnevet, hogy mennyire toleránsak meg minden...aztán meg magadra hagynak...Ricsi te tudod...azokat véded, akik a sz@rban hagytak. Tényleg arra nem gondoltál, hogy azért hagytak magadra, mert túl erős vagy? A támogatottságod nagyon nagy, ezért állítanak félre mert veszélyes vagy...félnek tőled."

 Na és kiktől félnek gyakran az emberek? Hát a bohócoktól:

"Úgy csináld, hogy ne nézzenek bohócnak, mert eddig nekem úgy tűnik, hogy felhasználtak."

A volt lángosos, aki persze nem dőlt be ennek a remek ajánlkozásnak sem, újabb kihívást intézett az egyelőre névtelen Csábítóhoz:

"Az érintett önkormányzati képviselő egy hetet kap, hogy kiálljon és bocsánatot kérjen a bajai választóktól, mert a bajaiak nem akarnak tisztességtelen, mocskos szabályok szerint játszó képviselőket!

Ha ezt nem teszi meg, akkor nyilvánosságra hozom az eredeti képernyőkepeket."



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.