A Fidesz titokban felkérte álfüggetlen polgármesterjelöltnek a korábban még buzizós kampánnyal zsarolt bajai ellenzéki lángosost

POLITIKA
2019 július 28., 09:09
comments 285

Még a 2010-es évek magyar belpolitikájában is egészen példátlan módon készül a Fidesz Baja városában az októberi önkormányzati választásokra. Szabó Richárd, a 2019. január-februárjában a “bajai lángosos” vagy “bajai ellenzéki lángosos” néven országosan ismertté vált helyi kisvállalkozó ugyanis percekkel ezelőtt maga írta meg a Facebookra, hogy 

egy helyi fideszes önkormányzati képviselő messengeren megkereste abban a témában, hogy elindulna-e független jelöltként, az egyesült ellenzék által támogatott Nyirati Klára polgármesterjelölttel szemben.

A fideszes képviselő nevét Szabó egyelőre nem hozta nyilvánosságra, de jelezte, hogy ha a párt letagadja a dolgot, a teljes beszélgetést publikálni fogja, az illető nevével együtt.

Mint kiderült, a Fidesz, azt látva, hogy az ellenzéki aktivizmusáról is ismert lángosos az utóbbi hónapokban nem jelent meg az ellenzéki összefogás helyi eseményein, szakítást gyanított a felek között, ezért bepróbálkozott azzal, hogy Szabót függetlenként ráindítsa Nyiratira.

“Józsefvárosban is azzal próbálkozik a Fidesz hogy legyen több kihívó a polgármesteri címre. Ergo oszlódjanak meg az ellenzékre leadott szavazatok. Nem vitás hogy szinte minden nagyobb városban próbálkozik a fidesz ezzel a céllal. Nálunk is!”

- kezdi a Sugó-parti Közéleti Portál nevű fb-oldalon publikált bejegyzését Szabó a konklúzióval. Hogy utána részletesen elmesélje előbb az elmúlt hónapok eseményeit:

"A közelmúltban Engem, aki izzig vérig tiltakozott a fidesz politikája ellen, és tagja voltam a Bajai ellenzéki összefogásnak, mivel hosszú ideje nem mutatkoztam közös fotókon, nem jelentem meg ellenzéki fórumokon ( nem véletlen) azt gondolta a helyi fidesz vezetés hogy kizártak az ellenzékiek. A Bajainak sem, nemhogy nemzetinek nem nevezhető oldalukon több alkalommal hiányoltak, kutakodtak vajon mi lehet velem. Hagytam Őket a tévhitükben"

majd azt, hogy mi történt a közelmúltban:

"majd egy helyi fideszes képviselő elkezdett messengeren irogatni. (...) Nos, a helyi fidesz képviselője meglátta bennem hirtelen hogy mennyire szeretnek az emberek, majd rátért a lényegre. Mivel közöltem hogy független képviselőként akartam indulni, máris alkalmasnak talált a város vezetésére. (...) Azt akartátok mindenáron gondoljam át, a Polgármesteri jelöltséget. Függetlenként!"

Amire ez volt a lángosos reakciója:

"Hagytam abban a hitben hogy majd átgondolom... Holott a valóság már rég eldőlt. Nem kívánok indulni semmilyen formában, mert így jobban tudok majd segíteni a rászorulókon.  Tehát "kedves" helyi fideszesek... Soha nem árulnám el az ellenzéket :) Tehát Baján nem Én leszek a Ti emberetek ahhoz hogy a szavazatokat megosszátok... Féltek.. és ez látszik is."

A sztori így is vicces, de az előzmények ismeretében egyenesen filmre kívánkozóan abszurd.

Szabó neve ugyanis azután lett országosan is ismert, hogy a 2018 végi ellenzéki tüntetéseket követően egy Bajai Nemzeti Oldal nevű, névtelenül publikált fideszes kampányblog kirívóan durva stílusban kezdte el támadni a tüntetések néhány bajai illetőségű résztvevőjét. Több tanárt, köztük a később ellenzéki jelöltté vált helyi Momentum-elnök Nyirati Klárát, illetve hősünket, Szabó Richárd lángosost. Őt leginkább azért pécézték ki, mert egy demonstráción ő tartotta a nyakában a tömeghez beszélő Szél Bernadettet. 

Az események idén februárra addig fajultak, hogy Szabó 2019. február negyedikén ugyanezen az fb-oldalon egy videós posztban mondta el, hogy nemcsak hívő keresztény, de meleg is. A bejelentést pedig azért teszi a privát szexuális életéről, mert egy nappal korábban névtelen levélben zsarolták meg azzal, hogy ha nem áll le a Fidesz támadásával, nyilvánosságra hozzák róla, hogy homoszexuális.

Innen jutottunk el 5 hónapon belül a polgámesterjelölti felkérésig.

Szabó megkörnyékezése nem az első abszurd húzás a bajai előkampányban: az előzőről 

címmel írtunk cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.