Agylágyulás Baján: teljesen értelmetlen szórólappal és egy bokor megvádolásával kezdett kampányolni a Fidesz

2019 július 8., hétfő 7:14
237

Ha egy helyi példából - Bajáéból - lehetséges általános következtetést levonni, akkor a Fidesz a befeszülés helyett humor, a jókedv és a szürreális ökörködés jegyében tervezi lefolytatni az előttünk álló önkormányzati választási kampányt.  

A városban a kormánypárt ugyanis igen korán röffentette be a kampánymotort, méghozzá azonnal egy mesteri szórólappal és egy emlékezetes támadással, amit egyszerre indítottak az ellenzéki polgármesterjelölt és egy fásszárú növény ellen.

A szórólap a maga naivitásában már-már a cuki kategóriába tartozik: az próbálja elhitetni, hogy egy olyan titkos, medgyessysta ellenzéki szervezet készíttette, ami a jobbaja.hu domain alatt tart fenn weboldalt. (Ilyen weboldal jelenleg egyébként nem létezik, de a domain bejegyzés alatt áll.)

A szórólap először is azzal a merész nyitással kelt figyelmet, hogy átmenet nélküli SZDSZ-ezéssel támadja be a bajai ellenzéket - annak ellenére, hogy pár sorral lejjebb már "mi, ellenzékiek"-ként szólítja meg a bajaiakat és pozicionálja saját magát. A város közös ellenzéki polgármesterjöltjét megcélzó kampányanyagban - név szerint azért nem említik meg Nyirati Klárát - azért különösen vicces az SZDSZ-ezés, mert Nyirati korábban, amikor az SZDSZ egyáltalán még létezett, egyetlen pártnak volt tagja, ami a Fidesz volt. 

A szórólap egészen furcsa kanyarokkal azért támadja az SZDSZ-t, mert az szerinte annak idején megbuktatta Medgyessy Pétert, akit az ismeretlen fideszes szerző annyira tisztelt, hogy idézetet is hoz tőle. Természetesen eszdéeszezős idézetet. 

A szórólap "mi ellenzékiek" felütésű zárlata, amiben az LMP-re és a Jobbikra való szavazásra buzdít, a magyar politikai humor legjavába tartozik:

"Akkor már inkább mi ellenzékiek szavazzunk az igazi zöldekre vagy Vonára!"

Különös tekintettel arra, hogy ennek a felszólító mondatnak az égvilágon nincs semmiféle racionális értelme. Olyan értelemben racionális sem, hogy akik elhiszik a szöveget, azok akkor majd mondjuk esetleg a Jobbikra fognak szavazni, jól megosztva ezzel az ellenzéki szavazatokat és a Fidesz malmára hajtva a vizet. A bajai ellenzéki összefogásnak ugyanis a Jobbik is a részese, az LMP pedig nem tényező a városban.

Nyirati ezzel a videóval reagált a szórólapra:

A Dumb és Dumber-stlusú kampányolásból az ismert bajai fideszes trollblog, a Bajai Nemzeti Oldal is kivette a részét egy olyan poszttal, amiben - szintén név nélkül - azzal vádolják Nyiratit, hogy a háza előtt olyan magasra nőtt egy gaz - ami inkább valami bokornak néz ki - hogy nem látni tőle egy közlekedési táblát. A posztot egy olyan fotóval illusztrálják, amin jól látszik a részben levelek által takart tábla. Ha nem látszana, nem is lehetne ugye vele illusztrálni a dadaista cikket. 

A poszt egyébként a Kassák Lajos-féle avantgárd költészet szellemében "hamis mosolyú lila hölgy"-nek nevezi Nyiratit, az állampárti gyalázkodóblogot, pedig “Robin Hood és a sherwoodi erdő hősei, az igazság és a szegények védelmezői"-nek. Az írásban a Nyiratinak szegezett másik vád az, hogy egy férfi színes esernyővel jelent meg egy általa szervezett nyilvános eseményen.

És az igazi kampány csak hónapok múlva keződik!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt