Agylágyulás Baján: teljesen értelmetlen szórólappal és egy bokor megvádolásával kezdett kampányolni a Fidesz

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Ha egy helyi példából - Bajáéból - lehetséges általános következtetést levonni, akkor a Fidesz a befeszülés helyett humor, a jókedv és a szürreális ökörködés jegyében tervezi lefolytatni az előttünk álló önkormányzati választási kampányt.  

A városban a kormánypárt ugyanis igen korán röffentette be a kampánymotort, méghozzá azonnal egy mesteri szórólappal és egy emlékezetes támadással, amit egyszerre indítottak az ellenzéki polgármesterjelölt és egy fásszárú növény ellen.

A szórólap a maga naivitásában már-már a cuki kategóriába tartozik: az próbálja elhitetni, hogy egy olyan titkos, medgyessysta ellenzéki szervezet készíttette, ami a jobbaja.hu domain alatt tart fenn weboldalt. (Ilyen weboldal jelenleg egyébként nem létezik, de a domain bejegyzés alatt áll.)

A szórólap először is azzal a merész nyitással kelt figyelmet, hogy átmenet nélküli SZDSZ-ezéssel támadja be a bajai ellenzéket - annak ellenére, hogy pár sorral lejjebb már "mi, ellenzékiek"-ként szólítja meg a bajaiakat és pozicionálja saját magát. A város közös ellenzéki polgármesterjöltjét megcélzó kampányanyagban - név szerint azért nem említik meg Nyirati Klárát - azért különösen vicces az SZDSZ-ezés, mert Nyirati korábban, amikor az SZDSZ egyáltalán még létezett, egyetlen pártnak volt tagja, ami a Fidesz volt. 

A szórólap egészen furcsa kanyarokkal azért támadja az SZDSZ-t, mert az szerinte annak idején megbuktatta Medgyessy Pétert, akit az ismeretlen fideszes szerző annyira tisztelt, hogy idézetet is hoz tőle. Természetesen eszdéeszezős idézetet. 

A szórólap "mi ellenzékiek" felütésű zárlata, amiben az LMP-re és a Jobbikra való szavazásra buzdít, a magyar politikai humor legjavába tartozik:

"Akkor már inkább mi ellenzékiek szavazzunk az igazi zöldekre vagy Vonára!"

Különös tekintettel arra, hogy ennek a felszólító mondatnak az égvilágon nincs semmiféle racionális értelme. Olyan értelemben racionális sem, hogy akik elhiszik a szöveget, azok akkor majd mondjuk esetleg a Jobbikra fognak szavazni, jól megosztva ezzel az ellenzéki szavazatokat és a Fidesz malmára hajtva a vizet. A bajai ellenzéki összefogásnak ugyanis a Jobbik is a részese, az LMP pedig nem tényező a városban.

Nyirati ezzel a videóval reagált a szórólapra:

A Dumb és Dumber-stlusú kampányolásból az ismert bajai fideszes trollblog, a Bajai Nemzeti Oldal is kivette a részét egy olyan poszttal, amiben - szintén név nélkül - azzal vádolják Nyiratit, hogy a háza előtt olyan magasra nőtt egy gaz - ami inkább valami bokornak néz ki - hogy nem látni tőle egy közlekedési táblát. A posztot egy olyan fotóval illusztrálják, amin jól látszik a részben levelek által takart tábla. Ha nem látszana, nem is lehetne ugye vele illusztrálni a dadaista cikket. 

A poszt egyébként a Kassák Lajos-féle avantgárd költészet szellemében "hamis mosolyú lila hölgy"-nek nevezi Nyiratit, az állampárti gyalázkodóblogot, pedig “Robin Hood és a sherwoodi erdő hősei, az igazság és a szegények védelmezői"-nek. Az írásban a Nyiratinak szegezett másik vád az, hogy egy férfi színes esernyővel jelent meg egy általa szervezett nyilvános eseményen.

És az igazi kampány csak hónapok múlva keződik!