Bolsonaro: Úgy döglenek majd a bűnözők az utcán, mint a csótányok

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Jair Bolsonaro beszédet mond 2019. január 15-én Brasilia városábanFotó: EVARISTO SA/AFP

A brazil elnök Jair Bolsonaro egy hétfői interjúban ismét arról sürgette a kongresszust, hogy fogadja el azt a törvényt, amely lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy olyan eszközöket is használatba vegyenek bűnözőkkel szembeni intézkedések során, amelyek elvileg illegálisnak minősülnek. 

Nagyjából arról van szó, hogy a rendőrök fegyverhasználatának megítélése enyhébb megítélés alá esik majd, ha az indokoltnak mondható. 

A jogszabály tágítaná az állampolgárok önvédelmi jogait is, amennyiben megúszható lenne a vád alá helyezés, ha veszélyhelyzetben valaki lelövi támadóját. 

Bolsonaro szerint a brazil rendőröknek olyan harcot kell vívniuk az utcai bűnözéssel szemben, amelynek nem adottak az egyenlő feltételei, ezért minden eszközt biztosítani kell számukra a hatékony fellépéshez. 

Az elnök nem érte be ennyivel, kifejezetten szította is a hangulatot a tervezet körül. Azt nyilatkozta az interjúban, hogy 

„ha elfogadjuk ezt a törvényt, ezek az emberek úgy fognak megdögleni az utcán, mint a csótányok, és ennek így kell lennie”.

Bolsonaro azt is mondta, hogy a fegyvereiket használó rendőröket nem bíróságra elé kéne állítani, hanem kitüntetni. Az elnök szavait támogatói éljenezve fogadták, de az ellenzék és civil szervezetek kritizálták, amiért csak tovább fűti az erőszakot, különösen annak fényében, hogy az erőszakos bűncselekmények száma, különös tekintettel a szegény és fekete közösségekre, meredeken emelkedik, mióta Bolsonaro hatalomra került. 

São Paulóban 2003 óta nem történt annyi rendőr által elkövetett gyilkosság mint 2019 első felében (414), Rio de Janeiróban pedig már 881 embert lőttek le a hatóságok hat hónap alatt. 

2018-ban 6200-an haltak meg az utcákon rendőri intézkedés nyomán, ami jelentősen magasabb, mint egy évvel korábban (5225). (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.