Az orosz Tienanmen-tini szerint a hatalom láthatóan berosált

külföld
2019 augusztus 07., 06:34

Olga Miszik, a 17 éves moszkvai diáklány fogta magát, és golyóálló mellényében leült a rohamrendőrök sorfala elé a szombati ellenzéki séta idején. Ült, és olvasgatni kezdte az ölében tartott füzetecskét: Oroszország alkotmányát. A háttérben pedig álltak a rohamrendőrök.

Olga Miszik az orosz alkotmányból olvas fel a rohamrendőrök sorfala előtt.
photo_camera Olga Miszik az orosz alkotmányból olvas fel a rohamrendőrök sorfala előtt. Fotó: Screenshot - via Independent

A Miszikről készült fotó pillanatok alatt bejárta a világsajtót, a képet sokan egy harminc évvel ezelőtti ikonikus képhez, a Tienanmen téren a tankok útját elálló kínai diákról készülthöz hasonlították.

A BBC megkereste Misziket, aki készséggel nyilatkozott is nekik. "A hatóságok nyilván nagyon rémültek, ha az egész országból mozgósítják a fegyveres erőket, hogy békés tüntetőket kergessenek. És változott az emberek mentalitása is, látom" - mondta.

Moszkvában az elmúlt hétvégéken rendszeressé váltak az ellenzék tiltakozó akciói - amiket azért neveznek sétának, mert a hatóságok semmilyen ellenzéki tüntetést nem engedélyeznek, és erre a tiltásra hivatkozva tömegével veszik őrizetbe a tüntetőket - vagy az éppen arra járókat, mikor hogy adja ki a helyzet. A múlt szombaton már preventíven is letartóztattak embereket, akik még oda se értek a tüntetés helyszínére. Az ellenzék amúgy viszonylag szerény követeléseket fogalmazott meg, csupán azt szeretnék, ha a választási szabályoknak megfelelően ajánlásokat leadó képviselőjelöltjeik a szabályoknak megfelelően el is indulhatnának a választáson. Ezt a helyi választási bizottság mondva csinált okokból megakadályozta.

Miszik, aki szeptembertől a Moszkvai Állami Egyetemen készül újságírást tanulni, azt mondja, hogy az ő személyes tiltakozása túlmutat ezen. Azért az ország alkotmányát lapozgatta a rendőrsorfal előtt, hogy felhívja a figyelmet, mennyire eltávolodott közben az ország az abban megfogalmazott értékektől, például attól, hogy az alkotmány elvben tiszteletben tartja az állampolgárok jogait.

"Én csak magamért és az emberekért vagyok, Navalnijjal és más ellenzéki vezetőkkel szemben semleges vagyok, bár támogatom, amit tenni próbálnak.

Miszik Moszkva egyik külvárosában született, gyerekként nagyon szeretett olvasni. Különösen kedvelte a diktatórikus rezsimekről szóló disztópiákat, mint Orwell 1984-e, vagy Aldous Huxles Szép új világa. A kitűnő tanuló 16 éves korában lett politikailag aktív, amikor azért kezdődtek tüntetések Oroszországban, mert a kormány váratlanul öt évvel felemelte a nyugdíjkorhatárt. "Nem mintha én közel lettem volna a nyugdíjhoz, de láttam az igazságtalanságát" - mondta. Különösen felháborította, hogy Putyin simán aláírta a törvényt, bár korábban maga ígérte meg, hogy nem fogja emelni a nyugdíjkorhatárt.

Miszik elmondása szerint a tüntetésen az orosz alkotmány négy fejezetét olvasta fel:

  • a szabad gyülekezésről szólót;
  • azt, amelyik mindenkinek garantálja a részvételt a választásokon;
  • a szólásszabadságot garantáló fejezetet;
  • és azt, ami a népfelség elvét hirdeti.

Miszik szerint amúgy ő inkább kivételes, legalábbis annyiban, hogy politikailag aktív. "Oroszországban nem sok fiatal nő foglalkozik politikával - lényegében csak azok, akik újságírónak készülnek. Kivétel vagyok, nem szabály" - mondta. (via BBC)