Bolsonaro megfosztaná bevételei egy részétől a brazil nyomtatott sajtót

külföld
2019 augusztus 07., 04:28

Megfosztaná bevételei egy részétől a brazil nyomtatott sajtót Jair Bolsonaro, az ország szélsőjobboldali elnöke. Brazíliában a törvényi előírások szerint a tőzsdei cégeknek a nyomtatott sajtóban megvásárolt reklámhelyeken kell közölniük pénzügyi eredményeiket. Ezek a hirdetések általában sok oldalt foglalnak el a lapokban, és jelentős bevételt hoznak a sajtónak. Bolsonaro javaslata szerint a cégeknek a jövőben a hivatalos közlönyben és a tőzsdefelügyelet honlapján, térítésmentesen kell nyilvánosságra hozniuk a jelentéseket.

"Elnökké választottak annak ellenére, hogy szinte az egész brazil média támadott engem, rasszistának, fasisztának bélyegzett. Ezzel a rendelettel most megfizettem nekik" - jelentette ki az elnök egy üzem felavatásán mondott beszédében.

Beszédében Bolsonaro főleg a Valor Economico című gazdasági napilapot támadta. "Remélem, túléli a lap az intézkedést" - jegyezte meg gúnyosan. Az elnök azzal vádolja az újságot, hogy támadta őt a választási kampánya idején, miután két interjút is adott neki. A Valor Economico azonban azt állítja, hogy a kampány idején egyetlen interjút sem csinált Bolsonaróval.

Miután e mondataival felháborodást váltott ki sokakban, azt mondta: nincs szó bosszúról a sajtó ellen.

A rendelet ideiglenes, ami azt jelenti, hogy azonnal hatályba lép, de csak akkor válik véglegessé, ha a parlament jóváhagyja. (Via MTI)