Salvini szerint új választások jönnek Olaszországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Vissza kell adnunk az embereknek a választás lehetőségét.

- ezt mondta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, miután tájékoztatta Giuseppe Conte miniszterelnököt, hogy a kormánykoalíciót adó jobboldali Liga és az Öt Csillag Mozgalom szövetsége összeomlott.

A mostani konfliktus a Reuters összefoglalója szerint egy gyorsvasút támogatása miatt robbant ki, amikor egymás ellen szavaztak a koalíciós partnerek. A háttérben valószínűleg az áll, hogy az Öt Csillagnak jelenleg több képviselője van, mint a Ligának, miközben a közvélemény-kutatások szerint Salvinék már kétszer olyan népszerűek, mint a koalíciós partnerük, és ezeket a megváltozott erőviszonyokat csak egy új választás után tudják parlamenti helyekre, és így konkrét befolyásra váltani.

Új választást viszont csak  Sergio Mattarella államelnök írhat ki, és egyáltalán nem biztos, hogy ő belemegy a dologba.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.