Valami nagyon nem stimmel a Sziget maximális befogadóképességével

2019 augusztus 8., csütörtök 19:10
351

Dendre mikroblogger (Dömötör Endre, magyar popzenei újságíró, a Recorder volt főszerkesztője) csinált egy nagyon alapos és érdekes gyűjtést arról, hogy az elmúlt években miket mondtak az illetékesek azzal kapcsolatban, hogy maximum hány látogató fér el a Szigeten. Most persze Rogán Antal lakása is tudott tágulni valamennyit két vagyonnyilatkozat között, de itt a gyűjtésből az derül ki, hogy 1999 óta valahogy megduplázódott a maximális kapacitás 50 ezer főről 95 ezer főre, miközben többször is elhangzott, hogy már nincs hova nőni.

A dolog azért érdekes, mert mint a tegnap este készült riportunkból is kiderül, egyszerűen elviselhetetlen mennyiségű ember van egyszerre a Szigeten, ijesztő tömegjelenetek alakulnak, ennek alapján pedig nem biztos, hogy az elmúlt években hivatalosan sokszor lezárult, majd utána valahogy mégis újra megnyílt növekedés nem ment az élmény rovására.

Akár a programokat, akár a nézőszámot tekintve - meddig lehet még a Szigetet bővíteni?
Nyilván addig, amíg a hely engedi. Túl sok, érzésem szerint, már nincs benne. Most már inkább azzal küzdünk, hogy ne essen vissza a látogatottság.

“2001-ben a fesztivál legerősebb napján ki kellett tenni a jelképes “megtelt” táblát, mert a nézők száma elérte a rendezők által megállapított 60 ezres felső határt – ennyi embert volt képes kiszolgálni az alkalmilag kiépített infrastruktúra.”

  • 2003 62 ezer ember

“2003-ban a napi látogatók számában csúcs született: soha annyian nem voltak még egyszerre a Szigeten, mint a Fesztivál szombatján, akkor 62 ezren jártak a Fesztiválon.”

  • 2005-ben 70 ezer embernél telt meg a Sziget

“Nézőcsúcsot döntött a Sziget fesztivál. Szombaton este hetvenezren látogattak ki az egyhetes rendezvényre

  • Gerendai Károly szerint 2013-ban 75 ezer ember jelentette a telt házat:

“Az eddigi koncertek közül a pénteki Blurre voltak a legtöbben kíváncsiak: aznap körülbelül 65 ezren voltak a Szigeten, közülük 45-50 ezren pedig elmentek a Nagyszínpadhoz is. Vasárnap estére, amikor David Guetta lép fel a Nagyszínpadon, a főszervező 65-70 ezer közé várja a vasárnapi látogatottságot, ami már közel lenne a 75 ezres telt házhoz.”

  • Gerendai Károly szerint 2014-ben elérte a Sziget a maximális befogadóképességet 85 ezer emberrel:

“Csütörtökön teltház volt a Szigeten, még úgy is, hogy 5 ezerrel idén megnöveltünk a fesztivál befogadóképességét is, vagyis 22 év után most először bulizott együtt 85 ezer ember.”

  • 2015-ben elérte a Sziget a  a maximális befogadóképességet 90 ezer emberrel

“Gerendai Károly főszervező elmondta, hogy bár az idén megnövelték 5 ezerrel a rendezvény kapacitását, már a megnövelt befogadóképesség sem volt elég, ugyanis késő estére minden aznapra szóló napijegy elfogyott. A mínusz egyedik és nulladik napon, amikor nem teljes gőzzel megy a Sziget, 80 ezres a teltház, mivel ennyien férnek el a Nagyszínpad előtt, de a “rendes” Sziget napokon, amikor már minden helyszín üzemel 90 ezer embert engednek be maximum. Így hát Robbie Williams-es nap után már másodjára került ki a bejáratra a teltház tábla, de először fordult elő, hogy a Sziget területén ennyien tartózkodtak egyszerre.” 

  • 2016-ban elérte a Sziget a maximális befogadóképességet megint 90 ezer emberrel:

Lehet még nagyobb a fesztivál?

Gerendai: 25 ezer napijegy fogyott el csütörtökre, és kiadtunk 55 ezer bérletet a hétre, ez most a maximum, ha hozzávesszük még a napi kb. 10 ezer dolgozót, akik egyszerre bent vannak, akkor érjük el a 90 ezres kapacitást. A bevétel szempontjából persze jobb lenne még több embert beengedni, de ennyi látogatót tud még kulturáltan kiszolgálni az infrastruktúra, és ez a tömeg még biztonságosan kezelhető. Mostanra a mennyiségi növekedés lezárult, a Sziget területét megnövelni nem tudjuk, elköltözni pedig nem szeretnénk.

  • Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója szerint 2019-ben 95 ezer ember fér el a Szigeten:

“95 ezer – ennyi látogató fér el a fesztivál területén.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt