Mintha hazajárnának, úgy utazgatnak Salvini emberei Moszkvába

külföld
2019 augusztus 09., 12:07
comments 632

A BuzzFeed News, az orosz kémeket is lebuktató Bellingcat és az orosz hírportál, az Insider közös oknyomozó munkájának köszönhetően kiderült, hogy Matteo Salvini és pártja, a Lega az eddig gondoltnál is szorosabban kötődik Putyin Oroszországához. Mindaz, amit a cikk feltárt, nagyon súlyos orosz befolyásra utal, és biztos, hogy nem tesz jót az épp új választásokra készülő Salvininek.

A szélsőjobboldali, populista belügyminiszter az elmúlt időkben végigturnézta Olaszországot, és részben szélsőséges bevándorlásellenességének köszönhetően személye és pártja, a Lega rendkívül megerősödött. A velük közösen kormányzó 5 Csillag Mozgalom ugyanakkor egyre rosszabb számokat produkál. Bár az EP-választások előtt Salvini még határozottan állította, hogy nem vágyik a kormányfői székbe, és akármilyen eredmény születik is, nem tart igényt a miniszterelnöki pozícióra, egy most kirobbant, egy gyorsvasút támogatásáról szóló vita okán, ahol a kormánykoalíció képviselői egymás ellen szavaztak, szakításközeli állapotba került a Lega és az 5 Csillag. Salvini azt mondta, vissza kell adni az embereknek a választás lehetőségét, ugyanakkor ez nem lesz elég ahhoz, hogy új választásokat írjanak ki, azt ugyanis csak az államfő, Sergio Mattarella teheti meg.

Bármilyen népszerű is Salvini és a Lega, a gyanú, hogy Vlagyimir Putyinhoz közeli orosz szereplők egy olajüzlet keretében ígértek komoly támogatást a pártnak, súlyos árnyékként vetül rájuk. A Buzzfeed News ugyanis július elején megszerzett egy hangfelvételt egy tavaly október 18-i találkozóról, melyet a moszkvai Metropol Hotelben tartottak, és ahol három olasz és három – egyelőre nem beazonosított – orosz üzletember részvételével titkos megbeszéléseket tartottak arról, hogyan pumpáljanak több 10 millió dollárnyi, orosz olajüzletekből származó pénzt a szélsőjobboldali pártjukba. A felvételen hallatszik, hogy Gianluca Savoini tanácsadója, korábbi szóvivője, aki Vlagyimir Putyinnal evett együtt, amikor az orosz elnök Rómában járt, azt mondja, hogy „egy új Európának közelebb kell állnia Oroszországhoz, mint korábban, mert vissza akarjuk szerezni a szuverenitásunkat”.
A hangfelvételt július 10-én tették közre, nem sokkal később kiderült, hogy az ügyet az ügyészség február óta vizsgálja.

A témában készült legfrissebb, közös oknyomozó riport úgy készült, hogy a Bellingcat megszerezte a gyanús olasz kapcsolatokhoz köthető személyek repülési adatait, és azokat összevetették a közösségi oldalakon megjelent tartalmakkal. A most nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy Savoini az inkriminált október 18-ai találkozót megelőző hét hétben három alkalommal is Moszkvába repült, a szállodában bonyolított megbeszélést követő három hétben pedig ismét háromszor. A belügyminisztériumi stábban dolgozó Claudio D’Amico ugyanazzal a járattal utazott Moszkvába október 16-án, mint Savoini, és október 18-án ugyanazon a gépen utazott haza, mint Salvini tanácsadója.

Savoini, akit Salvini moszkvai serpájaként emlegetnek, az elmúlt öt évben rengetegszer járt az orosz fővárosban, csak 2018-ban 14 alkalommal, és 2019 első három hónapjában is háromszor. Legtöbbször nem maradt sokáig, legfeljebb egy-két éjszakát töltött a városban. Azt nem lehet tudni, hogy ezeket az utakat ki fizette, ahogy azt sem, Savoini ilyenkor kikkel találkozott.

A külföldieket regisztráló, csak migráns adatbázisnak becézett központi adatbázisban Savoini útjai annak ellenére sem szerepelnek, hogy ilyen gyakran utazott Moszkvába. Az adatbázist az orosz belügyminisztérium kezeli, az adatokat az országba érkező külföldiek által kitöltött formanyomtatványokból nyerik. Ezeket a dokumentumokat minden nem orosz állampolgárnak kötelező kitölteni. Ezekben meg kell adni személyes adataikat, vízumuk és útlevelük számát, az országba lépés és az elutazás dátumát is. Ez arra utal, hogy Savoini különleges elbánásban részesült, vagy nem is kellett átesnie a szokásos ellenőrzéseken, vagy törölték az adatait az adatbázisból.

Az olasz sajtó szerint Savoini és két másik olasz férfi, egy Gianluca Meranda nevű nemzetközi jogász és egy pénzügyi szakértő, Francesco Vannucci ellen nemzetközi korrupció gyanújával nyomoznak. Valószínűleg ők is jelen voltak az októberi találkozón a moszkvai Metropol Hotelben, de minden érintett tagadja a vádakat, és azt állítják, nem kötöttek semmiféle megállapodást.

A repülési adatok alapján lehet tudni azt is, hogy korábban hányszor járt Savioni Moszkvában:

2015-ben ötször, 2016-ban kilencszer, 2017-ben pedig hét alkalommal repült Olaszországból Oroszországba. 

A Corriere della Sera júliusban írta meg, hogy Matteo Salvini az október 18-ai találkozó előtti estén a moszkvai Ruski étteremben vacsorázott D’Amicóval, három másik kollégájával, Savoinival és a Confindustria Russia főnökeivel. Ez volt az a cég, melynek rendezvényén nem sokkal a vacsora előtt Salvini beszédet mondott. A belügyminiszter 18-án repült vissza Olaszországba. 

D’Amico október másodikán foglalt jegyet egy Milánóból Moszkvába tartó járatra, alig két héttel a szállodai találkozó előtt. Az orosz fővárosból három nappal később Csecsenföld fővárosába, Groznijba repült. A közösségi médián nincs nyoma, hogy valóban utazott is ezeken a járatokon. A repülési adatok azt mutatják, Savoini ugyanebben az időszakban, október 4-én repült Milánóból Moszkvába, és egy Facebook-poszt szerint október 5-én ő is Groznijban volt. 

Giuseppe Conte és Vlagyimir Putyin 2019. július 4-én Rómában, a háttérben, bekarikázva Gianluca Savoini
photo_camera Giuseppe Conte, és Vlagyimir Putyin 2019 július 4-én Rómában, a háttérben, bekarikázva Gianluca Savoini Fotó: Alexei Druzhinin/AP

Azt, hogy D’Amico tudott-e a szállodai találkozóról, nem lehet biztosan tudni, a BuzzFeed News megkeresésére pedig nem válaszolt. D’Amico négyszer foglalt repülőjegyet Moszkvába azóta, hogy tavaly augusztusban csatlakozott Salvini stábjához. Az októberi utakon kívül jegyet foglalt az orosz fővárosba idén januárban és még egyszer februárban.

Arra nincs bizonyíték, hogy Savoini és D’Amico valóban minden alkalommal fel is szálltak a gépre, de a repülési adatokat összevetve a közösségi médiában látható tevékenységükkel meglehetősen sok az egybeesés. Az biztosnak látszik, hogy sokszor jártak már mindketten ugyanabban az időpontban Moszkvában.

A La Repubblica júliusban azt írta, Savoini tavaly szeptember 25-én Rómában találkozott Alekszander Duginnal, Putyin főideológusával, aki azt hangoztatja, a nemzetállamok és a politikai korrektség ideje lejárt, inkább újra birodalmakra lenne szükség. Dugin világképe szerint az egyik birodalom központja természetesen Oroszország lenne, és tulajdonképpen visszaállítanák a Szovjetuniót. A La Repubblica cikke szerint Savoini Moszkvából repült az olasz fővárosba szeptember 24-én, amit a most megszerzett repülési adatok is igazolnak. A szállodai találkozó előtt egy nappal Savoini Duginnal fotózkodott Moszkvában, és az ott készült hangfelvételen hallható, hogy a többi olasznak azt mondja „Alekszander” úgy írta le őt, mint a „totális kapcsolat” az olasz és az orosz oldal között.

Savoini Salvinit is számos oroszországi útjára elkísérte, ezek között volt három rövid út gyors egymásutánban 2014 októbere és 2015 februárja között, illetve utak 2016 novemberében és 2017 márciusában, amikor is együttműködési egyezményt írtak alá Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal. 

Salvini, Savoini és D’Amico 2014-ben és 2016-ban hármasban utaztak az elfoglalt Krímbe. 

2016-ban Savoini és D’Amico közösen alapítottak céget Oroszországban, a regisztrációs adatok szerint Orion néven. A vállalkozás igazgatójaként D’Amicót tüntetik fel, ami azért is aggályos, mert a helyi tanács rendelkezései szerint, ahol Olaszországban dolgozik, a külföldi érdekeltségeket kötelező bejelenteni. Eszerint a dokumentum szerint D’Amico 2018 óta vezeti a céget. D’Amico tavaly augusztusban csatlakozott Salvini csapatához a nemzetközi ügyek stratégiai tanácsadójaként, legalábbis erről árulkodik egy 2019. január 30-ai dokumentum. Az évi 65 ezer eurós díjazással járó megállapodást Salvini egy rendelettel hozta össze.

D’Amico máshol is csapattag: a Putyin-barát, Savoini vezette Lombardia-Oroszország Kulturális Szervezetben. D’Amico és Savoini is az asztalnál ült Salvini irodájában, amikor az az orosz belügyminiszterrel, Vlagyimir Kolokolcevvel tárgyalt tavaly júliusban.

Salvini vehemensen tagadja, hogy pártja gyanús kapcsolatokat ápolna Oroszországgal, és azt is, hogy pénzt fogadtak el Putyin embereitől. Csakhogy - már azután, hogy a BuzzFeed News lehozta a Metropol Hotelben készült hangfelvételt - Olaszország miniszterelnöke, Giuseppe Conte egy parlamenti vita közben azt mondta, Savoini Salvini hivatalos delegációja tagjaként utazott Moszkvába, ugyanakkor a Salvini által benyújtott, tavaly júliusi átláthatósági elszámolásban nem szerepel semmiféle utazás, költségek, vagy utalás arra, hogy külsős résztvevője lenne a delegációjának. 

Ahogy a sztori legtöbb szereplője, Salvini sem válaszolt az újságírócsapat megkeresésére. A belügyminiszter a témában nemcsak a sajtóval ilyen elutasító; nem hajlandó válaszolni a parlamenti képviselők kérdéseire sem. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.