A rendkívüli hőség miatt többen halhattak meg Hollandiában és Belgiumban, mint a korábbi nyarakon

klímaváltozás
2019 augusztus 12., 09:52

A július második felében egész Európát sújtó rendkívüli hőhullám idején - most először - 39,9 Celsius-fokot is mértek Belgiumban. Hollandiában 40 Celsius-fokot mértek, Luxemburg délnyugati részén pedig egy tornádó okozott komoly károkat, többen meg is sérültek.

photo_camera Fotó: PATRICK SEEGER/dpa Picture-Alliance/AFP

Belgium története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a belga meteorológiai szolgálat (IRM) július 24-én az országot sújtó hőhullám miatt. A rendszer húsz évvel ezelőtti bevezetése óta most először váltották narancsról vörösre a készültséget. Ezt megelőzően tavaly nyáron regisztráltak 38,8 Celsius-fokos melegrekordot.

Az országban száznál is többel haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, a különbség a szokatlan hőségnek tulajdonítható. Az IRM sok folyadék fogyasztására, a közvetlen napsütés kerülésére, illetve a szabadban végzett tevékenységek korlátozására szólította fel a lakosságot, a munkáltatókat pedig speciális szabályok életbe léptetésére. Az illetékes minisztérium rendkívül intézkedésként 120 ezer euróval emelte a tengerparti vízimentő szolgálat költségvetését.

A holland statisztikai hivatal (CBS) adatai szerint most először mértek 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet az országban. A hivatal friss jelentése szerint Hollandiában legalább négyszázzal többen haltak meg a nyári hőhullám tetőzésekor, július végén, mint az átlagos hőmérsékletű nyári időszak heteiben. A halálozások száma július utolsó hetében közel 3000 volt, vagyis a szokatlan hőség idején nagyjából 15 százalékkal meghaladta az átlagos heteken regisztrált adatokat. 

A halálesetek nagy része a körülbelül 17 milliós népességű ország keleti részében történt. A hőmérséklet ezen a területen volt a legmagasabb, a hőhullám itt tartott a leghosszabb ideig.

Az előző évekhez hasonlóan az ország júniusban szintén ajánlásokat tett közzé 30 fok feletti hőmérséklet idejére. Különösen az idősebbeknek, a krónikus betegeknek és a túlsúlyos embereknek azt tanácsolják, hogy ilyenkor igyanak sok vizet, viseljenek vékony ruhát, kerüljék a fizikai erőfeszítéseket és maradjanak az árnyékban.
Luxemburgban a szélsőséges időjárási viszonyok miatt létrejött tornádó tombolt pénteken, közel a belga és a francia határhoz. 

A komoly anyagi károkat is okozó viharos szél sérültjeinek száma tizennégyre emelkedett. A forgószél - amelynek sebessége elérte az óránkénti 128 kilométert is - mintegy 5-7 kilométer hosszú sávban okozott súlyos pusztítást. Összesítések szerint 160 ház megrongálódott, némelyikről a heves szél a tetőt is leszakította, több vasútvonalon egy ideig állt a forgalom. Sok helyütt nem volt áramszolgáltatás sem. Bascharage és Pétange településeken szükségszállásokat nyitottak meg azok számára, akiknek az otthona átmenetileg lakhatatlanná vált. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Twitteren bejelentette, hogy válságstáb alakult, és a kormány minden segítséget megad a károsultaknak. (MTI)