Garázdaság miatt nyomoznak az arabnak nézett, és emiatt lefejelt cigány újságíró ügyében

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Index azt írja, hogy garázdaság vétségében nyomoz a rendőrség a terhes feleségével sétáló, arab bevándorlónak nézett, és lefejelt cigány férfi ügyében, de a megtámadott pár el akarja érni, hogy gyűlölet-bűncselekményre, azaz hivatalos nevén közösség tagja elleni erőszakra minősítsék az esetet. A garázdasággal ellentétben ez vonatkozik azokra az ügyekre, amikor valakit többek között nemzeti, etnikai vagy faji hovatartozása miatt bántalmaznak, és súlyosabb büntetés is jár érte, mint a garázdaság miatt.

A lap azt írja, a férfi szerint egyértelmű, hogy a támadói rasszista indíttatásból verték meg az utcán, „évek óta ilyen a politikai klíma, tudni lehetett, hogy ennek a gyűlöletkeltésnek lesznek társadalmi lecsapódásai”, de azt nehéz lesz bizonyítania, hogy tényleg migránsozva verték meg.

Garázdaság vétségével nyomozást indítani bevett szokás, mert ez tágabb fogalom, és a nyomozás során specifikálódhat, attól függően, az üggyel kapcsolatban milyen részletek derülnek még ki. Ha a rendőrség lezárta a nyomozást, az ügyészség eldönti, milyen váddal viszi az esetet bíróságra. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.