William Barr: Komoly szabálytalanságok történtek a börtönben, ahol Epstein meghalt

2019 augusztus 12., hétfő 19:56

Komoly szabálytalanságok történtek abban a börtönben, ahol Jeffrey Epstein meghalt – mondta William Barr amerikai igazságügyi miniszter hétfőn, egy New Orleansban tartott sajtókonferenciáján.

A miniszter azt mondta, „dühös”, amiért a manhattani börtön nem tudta életben tartani Epsteint. „A végére járunk annak, ami történt, és meglesznek a felelősségre vonások” – ígérte.

William Barr megerősítette azt is, amit Geoffrey Berman New York-i ügyész már korábban közölt: azokban a bűncselekményekben, amikkel Epsteint gyanúsították, tovább folytatódnak az eljárások, így a többi felelős sem menekülhet majd az igazságszolgáltatás elől.

„A nyomozás folytatódik mindenki ellen, aki Epstein cinkostársa volt. A vele együttműködők egyike sem nyugodhat, az áldozatok megérdemlik az igazságszolgáltatást, és meg is fogják kapni”

– mondta Barr. 

William Barr Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt 66 éves Jeffrey Epsteinre szombatra virradóra találtak rá a cellájában eszméletlen állapotban, és bár azonnal kórházba szállították, már nem tudták megmenteni. A rendőrség hivatalos jelentése szerint öngyilkosságot követett el, de Barbara Sampson igazságügyi orvosszakértő vasárnap este bejelentette, hogy a halál okát a boncolás után sem lehet egyértelműen megállapítani, ehhez még további információkra van szükség.

William Barr miniszter már szombaton bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az öngyilkosság ügyében, és az FBI el is kezdte a nyomozást. Amerikai sajtójelentések szerint jelenleg erőteljesen vizsgálják Epstein barátnője, a brit, amerikai és francia állampolgársággal rendelkező Ghislaine Maxwell (a néhai Robert Maxwelll sajtómágnás lánya) szerepét. Epstein egykori áldozatainak tanúvallomása szerint ő volt a „madám”, vagyis ő szervezte a kiskorú lányok beszervezését és megrontását, sőt nem egyszer maga is részt vett ebben.

Jeffrey Epstein július 10-én. Fotó: Florida Department of Law Enforcement/AFP

Az Epstein-botrány külföldre is elért: vasárnap a Buckingham-palota cáfolta, hogy II. Erzsébet fia, András herceg igénybe vette volna az Epstein szervezte kiskorú lányok „szolgáltatásait”, hétfőn pedig két francia miniszter is franciaországi vizsgálatot követelt az ügyben, mondván, az amerikai vizsgálat ottani kapcsolatokat is feltárt.

Epsteinnek egyébként a párizsi, elegáns Foch sugárúton volt luxuslakása. Sajtójelentések szerint párizsi inasa ellopta tőle a címjegyzékét, ami több helyi kapcsolatának nevét, címét és telefonszámát tartalmazza. (MTI)