Az Európai Ügyészségről ír monográfiát Polt Péter legfőbb ügyész

2019 augusztus 14., szerda 11:51
258

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján jelent meg egy interjú Polt Péterrel

Oktat és kutat is a legfőbb ügyész

címmel. Az írás alapján Polt egyszerre oktat, kutat, ügyészkedik, egyáltalán, mint Midász király és egy óriás tintahal keveréke minden arannyá válik, amihez csak hozzáér, és baromi sok mindenhez ér hozzá egyszerre.

Így például kiderül, hogy Polt monográfiát készít az Európai Ügyészségről, sőt már le is adta a kéziratot.

Az Európai Ügyészségről összefoglaló monográfia eddig nem jelent meg magyar nyelven, és az idegen nyelvű irodalom sem bővelkedik ilyenben. A célom az volt, hogy tudományos alapossággal járjam körbe azt a témát, amely nemcsak hogy alig ismert a magyar szakmai életben, hanem sok félreértés és téves információ is kering róla. Ebben a könyvben bemutatom azt az utat, amely a mostani európai tanácsi rendelethez vezetett, és megoldást, alternatívákat keresek azokra a problémákra is, amelyek megoldása elkerülhetetlen lesz az ez idő szerint jövőre esedékes hatálybalépést követően.

Ha létezik alkalmas ember az Európai Ügyészség tudományos alaposságú körbejárására, akkor Polt Péter az. Ő már februárban megmondta, hogy szakmailag nem érzi elég magas színvonalúnak a létrejövő szervezetet, és különösen aggasztotta, hogy az Európai Ügyészség esetleg válogatna az ügyek között.

Egyébként az NKE-s interjú a tökéletes marketingszöveg Polt könyvének. Engem például majd megöl a kíváncsiság, hogy milyen félreértések és téves információk keringenek az Európai Ügyészségről, de mondhatom, hogy "Tiborcz Istvántól" "Mészáros Lőrincig" valószínűleg sokan várják remegő svájci bankszámlákkal, hogy mi lesz Polt tudományos igényességű monográfiájának az eredménye.

A beszélgetésben egyébként rákérdeznek az ügyészség függetlenségére is:

(...) hogyan őrizhető meg az ügyészi szervezet függetlensége a többi hatalmi ágtól, elsősorban a kormányzástól? Legfőbb ügyészként eltöltött eddigi időszakát hogyan értékeli ebből a szempontból?

Az ügyészségi feladatok alkotmányos alapjait az Alaptörvény 29. cikk (1)–(2) bekezdése tartalmazza, amely szerint a legfőbb ügyész és az ügyészség független, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként, mint közvádló az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője. (...) Az elmúlt időszakban az ügyészi szervezetet számos támadás és politikai nyomásgyakorlás érte, amelyek azonban minden ténybeli alapot nélkülöznek, és azokat az ügyészség határozottan visszautasítja.

Szóval pofa súlyba libsik, főügyész úrtól meg ténybeli alapon kérjenek bocsánatot nagyon nagy sebességgel, Alaptörvény 29. cikk (1)-(2) bekezdés, hahó, mert különben olyan monográfiát léptetek a hatályotokba, hogy azt a hiányos nemzetközi szakirodalom is megemlegeti.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt