Elnézést kértek a hongkongi tüntetők az okozott kellemetlenségekért

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Elszabadult az erőszak a hongkongi reptéren.Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

Elnézést kértek a közösségtől a hongkongi tüntetők, amiért az elmúlt napokban erőszakba torkollt reptéri blokádjuk. A bocsánatkérés reddites fórumukon került először szóba, ott a legtöbben azt az ötletet támogatták, hogy a tiltakozók tartsanak bocsánatkérő menetet, és osztogassanak cukorkát. Végül inkább egy közleményt adtak ki, amiben egyrészt elnézést kértek, másrészt el is magyarázták, hogy miért vetemedtek erőszakra:

"Hónapokig tartó ellenállás után rettegünk, fáradtak és dühösek vagyunk. Néhányunk ingerlékennyé vált és túlreagálta a dolgot" - írták. Közleményükben elnézést kértek az újságíróktól, mentősöktől és utazóktól, és azt ígérték, hogy tanulni fognak a hibáikból.

A tiltakozók először a hétvégén zárták le a repteret, még békésen. Hétfőn azonban elszabadult az erőszak, amely aztán még másnap is tombolt. Valóban durva jelenetek zajlottak a reptéren, ahol a felvételek alapján volt olyan, hogy egy, a járattörlés költségeire panaszkodó kínai turistát aprópénzzel dobáltak. A legdurvább jelenet mégis az volt, amikor egy civilruhás rendőrt vett körbe több száz tüntető, akik aztán a kínai állami média egyik újságírójára is rátámadtak. Az újságírót megkötözték, a rendőrségnek kellett mentőakciót indítania a kiszabadítására.

A zavargások miatt a világ egyik legforgalmasabb reptere két napon át nem fogadott járatokat. Mostanra kezd helyreállni a rend, a reptér újra működik.

A tiltakozók amúgy a hétvégén azért választották tiltakozásuk helyszínéül a repteret, mert a város közterein a rendőrség brutálisan lépett fel ellenük. Arra, hogy a rendőri szigor enyhüljön, kevés az esély. A hivatalos tájékoztatási fórumnak tekinthető kormánylapokban legalábbis arról írnak, hogy a helyzet "kritikus útelágazódáshoz" ért, ami nem arra utal, hogy meghátrálnának, inkább keményebb fellépést sugall. Ahogy az se túl biztató, hogy a pártlap, a Zsömin Zsipao a szomszédos kínai nagyvároson áthaladó katonai konvojról közöl felvételeket. Persze lehet, hogy csak megfélemlítésből. (Via The Guardian 1, 2, 3)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.