Elnézést kértek a hongkongi tüntetők az okozott kellemetlenségekért

Elszabadult az erőszak a hongkongi reptéren.Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

Elnézést kértek a közösségtől a hongkongi tüntetők, amiért az elmúlt napokban erőszakba torkollt reptéri blokádjuk. A bocsánatkérés reddites fórumukon került először szóba, ott a legtöbben azt az ötletet támogatták, hogy a tiltakozók tartsanak bocsánatkérő menetet, és osztogassanak cukorkát. Végül inkább egy közleményt adtak ki, amiben egyrészt elnézést kértek, másrészt el is magyarázták, hogy miért vetemedtek erőszakra:

"Hónapokig tartó ellenállás után rettegünk, fáradtak és dühösek vagyunk. Néhányunk ingerlékennyé vált és túlreagálta a dolgot" - írták. Közleményükben elnézést kértek az újságíróktól, mentősöktől és utazóktól, és azt ígérték, hogy tanulni fognak a hibáikból.

A tiltakozók először a hétvégén zárták le a repteret, még békésen. Hétfőn azonban elszabadult az erőszak, amely aztán még másnap is tombolt. Valóban durva jelenetek zajlottak a reptéren, ahol a felvételek alapján volt olyan, hogy egy, a járattörlés költségeire panaszkodó kínai turistát aprópénzzel dobáltak. A legdurvább jelenet mégis az volt, amikor egy civilruhás rendőrt vett körbe több száz tüntető, akik aztán a kínai állami média egyik újságírójára is rátámadtak. Az újságírót megkötözték, a rendőrségnek kellett mentőakciót indítania a kiszabadítására.

A zavargások miatt a világ egyik legforgalmasabb reptere két napon át nem fogadott járatokat. Mostanra kezd helyreállni a rend, a reptér újra működik.

A tiltakozók amúgy a hétvégén azért választották tiltakozásuk helyszínéül a repteret, mert a város közterein a rendőrség brutálisan lépett fel ellenük. Arra, hogy a rendőri szigor enyhüljön, kevés az esély. A hivatalos tájékoztatási fórumnak tekinthető kormánylapokban legalábbis arról írnak, hogy a helyzet "kritikus útelágazódáshoz" ért, ami nem arra utal, hogy meghátrálnának, inkább keményebb fellépést sugall. Ahogy az se túl biztató, hogy a pártlap, a Zsömin Zsipao a szomszédos kínai nagyvároson áthaladó katonai konvojról közöl felvételeket. Persze lehet, hogy csak megfélemlítésből. (Via The Guardian 1, 2, 3)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.