Elnézést kértek a hongkongi tüntetők az okozott kellemetlenségekért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Elszabadult az erőszak a hongkongi reptéren.Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

Elnézést kértek a közösségtől a hongkongi tüntetők, amiért az elmúlt napokban erőszakba torkollt reptéri blokádjuk. A bocsánatkérés reddites fórumukon került először szóba, ott a legtöbben azt az ötletet támogatták, hogy a tiltakozók tartsanak bocsánatkérő menetet, és osztogassanak cukorkát. Végül inkább egy közleményt adtak ki, amiben egyrészt elnézést kértek, másrészt el is magyarázták, hogy miért vetemedtek erőszakra:

"Hónapokig tartó ellenállás után rettegünk, fáradtak és dühösek vagyunk. Néhányunk ingerlékennyé vált és túlreagálta a dolgot" - írták. Közleményükben elnézést kértek az újságíróktól, mentősöktől és utazóktól, és azt ígérték, hogy tanulni fognak a hibáikból.

A tiltakozók először a hétvégén zárták le a repteret, még békésen. Hétfőn azonban elszabadult az erőszak, amely aztán még másnap is tombolt. Valóban durva jelenetek zajlottak a reptéren, ahol a felvételek alapján volt olyan, hogy egy, a járattörlés költségeire panaszkodó kínai turistát aprópénzzel dobáltak. A legdurvább jelenet mégis az volt, amikor egy civilruhás rendőrt vett körbe több száz tüntető, akik aztán a kínai állami média egyik újságírójára is rátámadtak. Az újságírót megkötözték, a rendőrségnek kellett mentőakciót indítania a kiszabadítására.

A zavargások miatt a világ egyik legforgalmasabb reptere két napon át nem fogadott járatokat. Mostanra kezd helyreállni a rend, a reptér újra működik.

A tiltakozók amúgy a hétvégén azért választották tiltakozásuk helyszínéül a repteret, mert a város közterein a rendőrség brutálisan lépett fel ellenük. Arra, hogy a rendőri szigor enyhüljön, kevés az esély. A hivatalos tájékoztatási fórumnak tekinthető kormánylapokban legalábbis arról írnak, hogy a helyzet "kritikus útelágazódáshoz" ért, ami nem arra utal, hogy meghátrálnának, inkább keményebb fellépést sugall. Ahogy az se túl biztató, hogy a pártlap, a Zsömin Zsipao a szomszédos kínai nagyvároson áthaladó katonai konvojról közöl felvételeket. Persze lehet, hogy csak megfélemlítésből. (Via The Guardian 1, 2, 3)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.