Megint emberre támadt egy medve Szlovéniában

ÁLLAT
2019 augusztus 14., 16:12
comments 193

Egy 67 éves vadászt támadott meg egy medve Délnyugat-Szlovéniában, az Ajdovscina nevű település melletti erdőben, idén ez volt a második medvetámadás az országban – közölte a helyi sajtó.

A vadász egy fa alatt ült, amikor megpillantott egy fiatal 150 kilós medvét. A állat megtámadta, megharapta a lábát, és megkarmolta a fejét és a felsőtestét, de a szlovén férfi nem szenvedett súlyos sérüléseket.

Az esetről értesíttették az erdészeti szolgálatot, amely a vadon élő populációért felel, de úgy ítélték meg: a medve nem volt agresszív, és mivel az eset az erdőben történt, ezért csak megfigyelés alá vonják.

Idén ez volt a második medvetámadás. Június végén egy 80 éves nőt támadott meg egy anyamedve két bocsával, egy Ljubljanától 15 km-re délre lévő faluban. Az idős nő sérülései szintén nem voltak súlyosak. Az erdészeti szolgálat akkor a medvék kilövése mellett döntött, de állatvédő aktivisták ezt megakadályozták.

A szlovén társadalomban heves vita folyik arról, milyen intézkedéseket hozzanak a megnövekedett medve- és farkasállomány ellen.

A jószágban sok kárt okozó és az emberre is veszélyes medvék megritkításáról éppen az első medvetámadás előtt két nappal fogadott el sürgősségi eljárásban törvényt a kormány. Eszerint 200 medvének kell elpusztulnia, ebből 175-öt kilőnek, és arra számítanak, hogy a többi természetes módon hullik el.

Szlovéniában a 20. század elejére majdnem kihaltak a medvék, de mára újra elszaporodtak. A számukat ezerre becsülik, de 400 egyed lenne optimális. A farkasállomány a becslések szerint kb. 80 egyedre tehető.

A törvény előirányozza 11 farkas kilövését is. A kormány már korábban is ritkítani akarta a vadállományt, de egy civil természetvédő szervezet sikerrel támadta meg a közigazgatási bíróságon a határozatot.

A vadászok azóta 75 medvét lőttek ki, de farkast egyet sem, mert a farkasvadászatra szigorú szabályok vonatkoznak, amiknek a megsértése magas pénzbírsággal jár.

A mezőgazdasági termelők bírálatára, hogy az új törvény nem hozta meg a várt eredményt, és a medvék meg a farkasok továbbra is veszélyt jelentenek a haszonállatokra, Simon Zajc környezetvédelmi miniszter kedden ígéretet tett arra, hogy enyhítenek a szabályokon.

A gazdák szombaton tüntetést szerveztek, ahol a vadállomány ritkítását követelték. Azzal érveltek: ahogyan a gazdálkodók kötelesek megakadályozni, hogy az állataik kárt okozzanak a szomszédoknak, úgy az államnak is kötelessége vigyázni a vadállományra, hogy az ne okozhasson kárt a szlovén gazdáknak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.