Egyre kevesebb a bukás

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Folyamatosan csökken a tantárgyi bukások és az évismétlések száma, írja a Magyar Nemzet a lezárult tanév statisztikái alapján. Összesítésük szerint a most zárult tanévben már 25 ezerrel kevesebb, lemorzsolódással veszélyeztetett gyereket regisztráltak, mint két évvel korábban.

Évismétlésre így is 11 ezren kényszerülnek, de ez negyedével kevesebb, mint két éve. Matematikából 15 ezren buktak meg az elmúlt tanévben.

Az évismétlők többsége egyébként fiú, a lányok aránya mindössze 39 százalék. A legtöbben, mint már említettem, matekből buktak, bő negyven százalékkal többen, mint történelemből, amiből kevesebb mint kilencezren. A harmadik legtöbb bukás magyar irodalomból volt, hétezer diák nem tudta legalább elégséges szinten teljesíteni az évet. A legkülönösebb adat talán az, hogy 2,5 ezer diák testnevelésből, csaknem ezer énekből, 738 pedig technikából bukott.

Az összesítésre az adta az apropót, hogy augusztus 15-én kezdődnek a javítóvizsgák, amiket azok tehetnek le a jogszabályok szerint, akik legfeljebb három tantárgyból buktak meg - az ennél többet elbukók automatikusan évismétlésre kényszerülnek. Ahogy arra a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete külön is felhívta a figyelmet, a diákoknak joguk van független vizsgabizottság előtt javítóvizsgát tenni - ez jól jöhet akkor, ha egy család úgy érzi, hogy igazságtalan volt a gyermek osztályzata. Mondjuk ezzel a lehetőséggel csak azok élhetnek, akik a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérték ezt a lehetőséget az iskolától.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.