Egyre kevesebb a bukás

Folyamatosan csökken a tantárgyi bukások és az évismétlések száma, írja a Magyar Nemzet a lezárult tanév statisztikái alapján. Összesítésük szerint a most zárult tanévben már 25 ezerrel kevesebb, lemorzsolódással veszélyeztetett gyereket regisztráltak, mint két évvel korábban.

Évismétlésre így is 11 ezren kényszerülnek, de ez negyedével kevesebb, mint két éve. Matematikából 15 ezren buktak meg az elmúlt tanévben.

Az évismétlők többsége egyébként fiú, a lányok aránya mindössze 39 százalék. A legtöbben, mint már említettem, matekből buktak, bő negyven százalékkal többen, mint történelemből, amiből kevesebb mint kilencezren. A harmadik legtöbb bukás magyar irodalomból volt, hétezer diák nem tudta legalább elégséges szinten teljesíteni az évet. A legkülönösebb adat talán az, hogy 2,5 ezer diák testnevelésből, csaknem ezer énekből, 738 pedig technikából bukott.

Az összesítésre az adta az apropót, hogy augusztus 15-én kezdődnek a javítóvizsgák, amiket azok tehetnek le a jogszabályok szerint, akik legfeljebb három tantárgyból buktak meg - az ennél többet elbukók automatikusan évismétlésre kényszerülnek. Ahogy arra a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete külön is felhívta a figyelmet, a diákoknak joguk van független vizsgabizottság előtt javítóvizsgát tenni - ez jól jöhet akkor, ha egy család úgy érzi, hogy igazságtalan volt a gyermek osztályzata. Mondjuk ezzel a lehetőséggel csak azok élhetnek, akik a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérték ezt a lehetőséget az iskolától.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.