Egyre kevesebb a bukás

ÉLET
2019 augusztus 15., 04:40
comments 149

Folyamatosan csökken a tantárgyi bukások és az évismétlések száma, írja a Magyar Nemzet a lezárult tanév statisztikái alapján. Összesítésük szerint a most zárult tanévben már 25 ezerrel kevesebb, lemorzsolódással veszélyeztetett gyereket regisztráltak, mint két évvel korábban.

Évismétlésre így is 11 ezren kényszerülnek, de ez negyedével kevesebb, mint két éve. Matematikából 15 ezren buktak meg az elmúlt tanévben.

Az évismétlők többsége egyébként fiú, a lányok aránya mindössze 39 százalék. A legtöbben, mint már említettem, matekből buktak, bő negyven százalékkal többen, mint történelemből, amiből kevesebb mint kilencezren. A harmadik legtöbb bukás magyar irodalomból volt, hétezer diák nem tudta legalább elégséges szinten teljesíteni az évet. A legkülönösebb adat talán az, hogy 2,5 ezer diák testnevelésből, csaknem ezer énekből, 738 pedig technikából bukott.

Az összesítésre az adta az apropót, hogy augusztus 15-én kezdődnek a javítóvizsgák, amiket azok tehetnek le a jogszabályok szerint, akik legfeljebb három tantárgyból buktak meg - az ennél többet elbukók automatikusan évismétlésre kényszerülnek. Ahogy arra a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete külön is felhívta a figyelmet, a diákoknak joguk van független vizsgabizottság előtt javítóvizsgát tenni - ez jól jöhet akkor, ha egy család úgy érzi, hogy igazságtalan volt a gyermek osztályzata. Mondjuk ezzel a lehetőséggel csak azok élhetnek, akik a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérték ezt a lehetőséget az iskolától.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.