Magyar rendőr ritkán lő

Rendkívül ritka, hogy egy magyar rendőrnek használnia kelljen a fegyverét. Az ORFK és a Terrorelhárítási Központ a Népszava kérésére elkészített összesítése szerint az elmúlt nyolc évben összesen 19 alkalommal fordult csak elő ilyen rendőrségi vagy kommandós akció során. 18 alkalommal a rendőröknek kellett lőniük, de két alkalommal elég volt csak figyelmeztető lövést leadniuk.

Elvben a TEK gyakrabban kerülhetne ilyen helyzetbe, mivel felfegyverzett bűnözőkkel szemben legtöbbször ők intézkednek. Ehhez képest több száz akciójuk során mindössze egyszer kellett célzott lövést leadniuk, egy mesterlövészük ártalmatlanított egy felfegyverkezett elkövetőt.

A Népszava szerint Magyarországon évek telnek el halálos kimenetelű incidens nélkül, miközben Németországban nyolc, Hollandiában pedig hét olyan hatósági akció történik évente, amelynek következtében az elkövetőt lelövik és az belehal a sérüléseibe. A magyar rendőröknél arányaiban ritkábban csak a brit rendőrök használnak fegyvert Angliában, Skóciában és Walesben, ahol hagyományosan fegyver nélkül járőröznek a rendőrök.

Ezzel szemben például az Egyesült Államokban még a nagyon hiányos hivatalos statisztikák szerint is évi 3-400, a Washington Post elemzése szerint a valóságban pedig 1100 embert lőnek le rendőrök átlagosan egy évben.

A magyar rendőrök közül az emelt szintű képzésre kötelezettek évente három éleslövészeten fejenként 142 lőszert lőnek el, a rendőrségi vezetők és az állomány zöme csak alapszintű képzésre kötelezett, ők évente egy felkészítő és egy vizsgalövészeten vesznek részt. (Via Népszava)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.