15-en keltek útra, csak egyikük élte túl

külföld
2019 augusztus 16., 17:09
comments 171

Előbb az üzemanyag fogyott el, aztán az étel. Végül a víz is. Aztán elkezdtek meghalni az emberek. "11 napig voltunk a tengeren. Már tengervizet ittunk. Öt nap után ketten meghaltak. Aztán minden nap még ketten" - mesélte hányattatásait Mohamed Adam Oga, Egy Líbiából 15 emberrel a fedélzetén útnak indult csónak egyetlen túlélője.

Ogát végül hétfőn mentették meg, amikor az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex egy járőrhajója észrevette a csónakot. A mentésről készült felvételeken látszik, hogy Oga egy halott útitársa testén fekszik, mielőtt kimentik és kórházba szállítják. "Isten küldte a máltaiakat, hogy megmentsenek" - nyilatkozta akkor Oga a Times of Malta újságnak.

A 38 éves Oga, aki állítása szerint száműzött etióp politikus, az Oromo Felszabadítási Arcvonal nevű lázadócsoport tagja, társaihoz hasonlóan 700 dollárt fizetett az útért. Társaival Líbiában találkozott. Egy Ismail nevű szomálival találták az embercsempészt, aki Tripolitól 45 kilométerre, Zavia városában egy GPS-t adott a kezükbe, és közölte velük, hogy "menjetek Máltára". A hajón kettejükön kívül volt egy terhes ghánai nő a párjával, illetve még egy etióp és 10 szomáli.

Miután elfogyott az üzemanyaguk, Oga elbeszélése szerint több hajót is láttak. "Üvöltöttük, hogy Segítség. Integettünk nekik, de csak elhaladtak mellettünk. Egy helikopter is elrepült" - mesélte.

Aztán ahogy mindenük elfogyott, haldokolni kezdtek. Oga szemét lehunyva mutatta, hogy hogyan szenderültek el társai. "A hajóban haltak meg. Napos, forró idő volt. Nem volt étel, se víz" - mesélte, majd hozzátette, hogy Ismail javaslatára egy idő után a vízbe lökték a holttesteket. "Szaglottak" - mondta.

Végül csak ketten maradtak Ismaillal, aki ekkora minden reményét elvesztette. "Mindent bedobott a tengerbe, a GPS-t, a telefonokat. Én meg azt mondtam, hogy ha meg akarsz halni, akkor halj meg magadban, én nem akarok". Ismail meg is halt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.