Az Európai Bizottság szolidaritást kér az EU-tagállamoktól a hajókon rekedt menekülők ügyében

külföld
2019 augusztus 16., 10:02
comments 114
Menekülők a Proactiva csoport Open Arms nevű hajóján. A felvétel nem most, hanem még júliusban készült, amikor végül a spanyol kormány hajlandó volt befogadni a mentőhajót.
photo_camera Menekülők a Proactiva csoport Open Arms nevű hajóján. A felvétel nem most, hanem még júliusban készült, amikor végül a spanyol kormány hajlandó volt befogadni a mentőhajót. Fotó: LLUIS GENE/AFP

Szolidaritást kért az EU tagállamaitól a Poractiva Open Arms spanyol mentőhajó fedélzetén rekedt, a tengerből kimentett 121 menekülővel és a sorsuk rendezésén fáradozó tagállamokkal szemben az Európai Bizottság. Tove Ernst, az EB illetékes szóvivője egyben jelezte, hogy a bizottság kész megszervezni a menekülők tagállamok közti eloszlását.

Egyben háláját fejezte ki annak a hat tagállamnak - Franciaországnak, Németországnak, Luxemburgnak, Portugáliának, Romániának és Spanyolországnak -, amelyek már felajánlották részvételüket a hajón érkezettek eloszlásában.

Jelen esetben összesen 121 embert kéne elosztani 27 tagállam között, de a bizottság általános megoldást is keres. "Jól előkészített, fenntartható és azonnali megoldásra van szükség, és ennek az is része, hogy minden részoruló gyorsan és teljes biztonságban szárazföldre léphessen. Ez nem egy, vagy csak néhány tagállam felelőssége, hanem az egész EU-é" - mondta Ernst.

A Proavtiva Open Arms jelenleg még mindig kikötési engedélyre vár az olasz partoknál. Csütörtök este hat nő és három férfi, pénteken további három ember és egy orvosi ellátásra szoruló kísérő hagyhatta el a Proactiva Open Arms hajóját. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.