Grönland nem eladó

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Grönland nem eladó, üzente Donald Trumpnak a Dániához tartozó sziget külügyminisztere, Ane Lone Bagger. "Az üzletekre nyitottak vagyunk, de nem vagyunk eladók" - reagált a sajtóhírekre, melyek szerint Trump az elmúlt időben viccből vagy komolyan, de többször is felvetette, hogy meg kéne venni az amúgy függetlenségre törekvő szigetet a dánoktól.

Ez utóbbira utalt egy grönlandi parlamenti képviselő, Aaja Chemnitz Larsen is, aki szerint a sziget jövője "egy jobb és egyenlőbb partnerség Dániával".

Trump ötlete Dániában sem aratott sikert. "Biztos csak egy szezonon kívüli áprilisi tréfa" - írta például Twitterén a volt miniszterelnök, Lars Lokke Rasmussen. A populista Dán Néppárt külügyi szóvivője, Soren Espersen ennél kevésbé volt visszafogott "Ha ez komolyan megfordult a fejében, az a végső bizonyítéka annak, hogy végleg megment" - nyilatkozta a dán közszolgálati adónak. "Nevetséges gondolat, hogy Dánia eladná ötvenezer polgárát" - mondta.

"Minden dolgok közül, amik sohasem fognak megvalósulni, ez a legkevésbé valószínű" - árazta be Trump gondolatait Rasmus Jarlov konzervatív parlamenti képviselő". A dán kormányfő, Mette Frederiksen viszont még nem reagált a felvetésre. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.