Merkel történelmi okokból látogat Magyarországra

Több 444 videó?
Szeretném

Angela Merkel a Németország újraegyesítéséhez nyújtott történelmi jelentőségű magyar hozzájárulás iránti nagyrabecsülését fejezi ki soproni látogatásával, tisztázta pénteki sajtótájékoztatóján a német kancellár szóvivője, Steffen Seibert. Mint mondta, Merkel a 30 évvel ezelőtti határnyitás évfordulójára rendezett hétfői ünnepségre érkezik, majd a soproni evangélikus templomban elmondott beszéde után ebéd keretében tárgyal Orbánnal.

A megbeszélésüknek Seibert szerint a kétoldalú kapcsolatok mellett Európa-politikai és külpolitikai témái lesznek. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország "európai partnerország", amivel "nagyon intenzív gazdasági kapcsolatot" folytatnak. De hozzátette, hogy a migrációs politikában "nézetkülönbségek" mutatkoznak, amelyek "ismertek, és továbbra is fennállnak".

Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulóját ünneplik meg hétfőn. A Fertő-tó melletti Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen szomszédságában 1989. augusztus 19-én tartott rendezvény alkalmából ideiglenesen megnyitották a határt, így több száz Magyarországra menekült keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába. (Via MTI)