A hongkongi rendőrök mellett állt ki a Mulan főszereplője

külföld
2019 augusztus 17., 13:13
comments 185

Komoly fellángolás lett abból, hogy a Disney által éppen újraforgatott, élőszereplős Mulan főszereplője, Liu Yifei a közösségi oldalán a hongkongi rendőrök mellett kiálló posztot osztott meg, írja a BBC.

photo_camera Fotó: Wang Zhiqiang/EyePress

A hongkongi rendőrség az elmúlt hetekben egyre erőszakosabban oszlatta fel azokat a demokráciapárti tüntetéseket, melyeket a városállam fiataljai indítottak, az egyre erőteljesebb kínai befolyástól féltve életüket.

Liu maga amerikai állampolgár, a Twitteren sokan azért is támadják, mert miközben ő élvezheti az amerikai szabadságjogokat, mégis amellett a rendőrség mellett áll ki, mely a hasonló célokért vívott tüntetéseket nyomja el. A hongkongi rendőrség fellépését már az ENSZ és jogvédő szervezetek is kifogásolták.

Az 1998-as rajzfilm új verziójának főszereplője a Weibo oldalán osztotta meg a kínai állami propagandamédia egyik posztját, melyben az állt, hogy ők is kiállnak a hongkongi rendőrök mellett, verjék meg érte akár, utalva arra a kínai újságíróra akit azért vertek meg a hongkongi reptéren, mert a tüntetők álruhás rendőrnek hitték. Liu ehhez annyit tett hozzá, hogy ő is a rendőrség mellett van, és hogy a történtek szégyent hoztak Hongkongra.

Az erőteljesen cenzúrázott kínai felületen nagyon népszerű volt a posztja, a nyugati közösségi oldalakon viszont sok kritikát kapott: a Kínában betiltott Twitteren például a #BoycottMulan kampány kezdett el terjedni. A filmet amúgy várhatóan 2020-ban mutatják majd be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.