A hongkongi rendőrök mellett állt ki a Mulan főszereplője

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Komoly fellángolás lett abból, hogy a Disney által éppen újraforgatott, élőszereplős Mulan főszereplője, Liu Yifei a közösségi oldalán a hongkongi rendőrök mellett kiálló posztot osztott meg, írja a BBC.

Fotó: Wang Zhiqiang/EyePress

A hongkongi rendőrség az elmúlt hetekben egyre erőszakosabban oszlatta fel azokat a demokráciapárti tüntetéseket, melyeket a városállam fiataljai indítottak, az egyre erőteljesebb kínai befolyástól féltve életüket.

Liu maga amerikai állampolgár, a Twitteren sokan azért is támadják, mert miközben ő élvezheti az amerikai szabadságjogokat, mégis amellett a rendőrség mellett áll ki, mely a hasonló célokért vívott tüntetéseket nyomja el. A hongkongi rendőrség fellépését már az ENSZ és jogvédő szervezetek is kifogásolták.

Az 1998-as rajzfilm új verziójának főszereplője a Weibo oldalán osztotta meg a kínai állami propagandamédia egyik posztját, melyben az állt, hogy ők is kiállnak a hongkongi rendőrök mellett, verjék meg érte akár, utalva arra a kínai újságíróra akit azért vertek meg a hongkongi reptéren, mert a tüntetők álruhás rendőrnek hitték. Liu ehhez annyit tett hozzá, hogy ő is a rendőrség mellett van, és hogy a történtek szégyent hoztak Hongkongra. 

Az erőteljesen cenzúrázott kínai felületen nagyon népszerű volt a posztja, a nyugati közösségi oldalakon viszont sok kritikát kapott: a Kínában betiltott Twitteren például a #BoycottMulan kampány kezdett el terjedni. A filmet amúgy várhatóan 2020-ban mutatják majd be.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.