Megdobja a családok hitelfelvételét az iskolakezdés

2019 augusztus 17., szombat 15:01
208

A napi.hu ír arról a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján, hogy milliós nagyságrendben vesznek fel hiteleket augusztusban a családok az iskolakezdés miatt. 

Az MNB kimutatásai szerint az augusztus minden évben kiemelkedő a fogyasztási és a személyi hitelek piacán, és a banok is ezt erősítették meg. Mint a cikk írja, először tavaly ugusztusban lépte át a 40 milliárd forintot az új személyi hitelek volumene, de a korábbi években is egy-két milliárd forinttal több személyi kölcsönt helyeztek ki a nyár végén a bankok, mint szeptemberben vagy júliusban. 

A napi.hu cikke szerint az iskolakezdés még mindig komoly anyagi megpróbáltatást jelent a családoknak, és mint a banki szakértők elmondták, a hitel sokszor olyan beruházásokra kell, mint egy laptop beszerzése a középiskola elején vagy például a gyerekszoba átalakítása, felújítása. 

Vannak persze más magyarázatok is a megnövekedett hitelfelvételekre: akadnak családok, ahol ekkor töltik fel a nyaralás során kimerült családi kasszát, és esküvőt is sokan ekkor tartanak. De szintén a gyerekekhez kapcsolódó kiadás, hogy a más városban továbbtanuló egyetemista diákok után sokszor ekkor kell kifizetni a több hónapnyi kauciót, ami jelentős kiadás lehet. 

A bankoktól begyűjtött adatok alapján a napi.hu arról írt, hogy az átlagos személyi hitel 1,1-1,7 millió forintra rúg. A bankok amúgy évek óta tudatosan készülnek erre az időszakra, kampányokkal próbálnak új ügyfeleket behúzni augusztusra. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt