Megdobja a családok hitelfelvételét az iskolakezdés

gazdaság
2019 augusztus 17., 15:01
comments 208

A napi.hu ír arról a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján, hogy milliós nagyságrendben vesznek fel hiteleket augusztusban a családok az iskolakezdés miatt. 

Az MNB kimutatásai szerint az augusztus minden évben kiemelkedő a fogyasztási és a személyi hitelek piacán, és a banok is ezt erősítették meg. Mint a cikk írja, először tavaly ugusztusban lépte át a 40 milliárd forintot az új személyi hitelek volumene, de a korábbi években is egy-két milliárd forinttal több személyi kölcsönt helyeztek ki a nyár végén a bankok, mint szeptemberben vagy júliusban. 

A napi.hu cikke szerint az iskolakezdés még mindig komoly anyagi megpróbáltatást jelent a családoknak, és mint a banki szakértők elmondták, a hitel sokszor olyan beruházásokra kell, mint egy laptop beszerzése a középiskola elején vagy például a gyerekszoba átalakítása, felújítása. 

Vannak persze más magyarázatok is a megnövekedett hitelfelvételekre: akadnak családok, ahol ekkor töltik fel a nyaralás során kimerült családi kasszát, és esküvőt is sokan ekkor tartanak. De szintén a gyerekekhez kapcsolódó kiadás, hogy a más városban továbbtanuló egyetemista diákok után sokszor ekkor kell kifizetni a több hónapnyi kauciót, ami jelentős kiadás lehet. 

A bankoktól begyűjtött adatok alapján a napi.hu arról írt, hogy az átlagos személyi hitel 1,1-1,7 millió forintra rúg. A bankok amúgy évek óta tudatosan készülnek erre az időszakra, kampányokkal próbálnak új ügyfeleket behúzni augusztusra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.