Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában, hetekig tarthat a mentésük

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
A Lengyel-TátraFotó: pixabay.com

A Reuters hírügynökség adott hírt róla, hogy a lengyel hegyimentők jelentése szerint vasárnap két barlangász rekedt a lengyelországi Tátra egyik barlangrendszerében. 

Nagy mennyiségű víz öntötte el a járatokat, és egy hat fős barlangászcsapat két tagja esett csapdába. Négyen még időben ki tudtak menekülni, és azonnal riasztották a hegyi mentőket. Egyelőre nincs kapcsolat a két bent rekedt barlangásszal, és pontos helyüket sem sikerült meghatározni a barlangrendszeren belül.

Az Index közben a Dziennik Polskira hivatkozva azt írja, hogy a mászók annak ellenére folytatták útjukat, hogy érzékelték, hogy a vízszint növekedik.  

A Reuters szerint máris több mint 24 fős mentőalakulat dolgozik a két barlangász kimentésén, és már fel is állították a mentőtábort a barlangrendszer bejáratánál.

Az első önkéntes csapat szombat este érkezett a helyszínre, később pedig kiegészült profi krakkói tűzoltókkal és barlangi mentőkkel. Szükség lesz rájuk, mert a nagy havas barlang (Wielka Sniezna) a leghosszabb és legmélyebb barlangrendszer az egész Tátrában, a járatok teljes hossza meghaladja a 24 km-t. 

Az egyetlen lehetségesnek látszó opció a mentőalakulat vezetője Jan Krzysztof szerint, hogy robbantással vájnak utat a barlangászokhoz - Krzysztof szerint viszont fel kell készülni arra, hogy maga az akció napokat, de akár heteket is igénybe vehet. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.