Neofasiszták és antifasiszták néztek farkasszemet Portlandben

külföld
2019 augusztus 18., 05:42
comments 483

Az Egyesült Államok egyik legliberálisabb városában, az antifasiszta szervezetek központjaként is ismert oregoni Portlandben vonult fel szombaton a Proud Boys neofasiszta szervezet, akiket antifasiszta csoportok vártak. A rendőrség szerint összesen 1200-an vonultak az utcára. 

link Forrás

Portlandben előszeretettel vonulnak fel különböző erőszakos szélsőjobboldali szervezetek: tavaly ugyanilyenkor a Patriot Prayer tette tiszteletét az oregoni nagyvárosban. 

Most szombaton 13 embert letartóztattak, miután a két csoportot elkülöníteni igyekvő rendőrök összecsaptak a felvonulókkal és az ellentüntetőkkel. Hat ember megsérült a rendőrség jelentése szerint, egyiküket kórházba is kellett szállítani. A tüntetőktől fegyvereket, ütőket, késeket, pajzsokat és különböző spray-ket foglaltak le. 

A Proud Boys-t 2016-ban alapította az egykori Vice-alapító hipszterpápa Gavin McInnes, aki a médiát háta mögött hagyva egy tradicionális házasságot, „nyugati felsőbbrendűséget” és a maszturbálás elutasítását hirdető férficsoport élére állt.

A tüntetés közvetlen előéletéhez hozzátartozik, hogy Donald Trump amerikai elnök órákkal a már bejelentett demonstráció előtt arról tweetelt, hogy eljöhet az ideje az erőszakos antifasiszta szervezetek terrorszervezetnek minősíteni: 

link Forrás

Ted Wheeler polgármester megköszönte a rendőrök szakszerű munkáját, és örömét fejezte ki, hogy a fűtött politikai klímában sem alakult ki súlyosabb balhé a város utcáin. (yahoo / Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.