Neofasiszták és antifasiszták néztek farkasszemet Portlandben

2019 augusztus 18., vasárnap 5:42
493

Az Egyesült Államok egyik legliberálisabb városában, az antifasiszta szervezetek központjaként is ismert oregoni Portlandben vonult fel szombaton a Proud Boys neofasiszta szervezet, akiket antifasiszta csoportok vártak. A rendőrség szerint összesen 1200-an vonultak az utcára. 

Portlandben előszeretettel vonulnak fel különböző erőszakos szélsőjobboldali szervezetek: tavaly ugyanilyenkor a Patriot Prayer tette tiszteletét az oregoni nagyvárosban. 

Most szombaton 13 embert letartóztattak, miután a két csoportot elkülöníteni igyekvő rendőrök összecsaptak a felvonulókkal és az ellentüntetőkkel. Hat ember megsérült a rendőrség jelentése szerint, egyiküket kórházba is kellett szállítani. A tüntetőktől fegyvereket, ütőket, késeket, pajzsokat és különböző spray-ket foglaltak le. 

A Proud Boys-t 2016-ban alapította az egykori Vice-alapító hipszterpápa Gavin McInnes, aki a médiát háta mögött hagyva egy tradicionális házasságot, „nyugati felsőbbrendűséget” és a maszturbálás elutasítását hirdető férficsoport élére állt.

A tüntetés közvetlen előéletéhez hozzátartozik, hogy Donald Trump amerikai elnök órákkal a már bejelentett demonstráció előtt arról tweetelt, hogy eljöhet az ideje az erőszakos antifasiszta szervezetek terrorszervezetnek minősíteni: 

Ted Wheeler polgármester megköszönte a rendőrök szakszerű munkáját, és örömét fejezte ki, hogy a fűtött politikai klímában sem alakult ki súlyosabb balhé a város utcáin. (yahoo / Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt