Neofasiszták és antifasiszták néztek farkasszemet Portlandben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Egyesült Államok egyik legliberálisabb városában, az antifasiszta szervezetek központjaként is ismert oregoni Portlandben vonult fel szombaton a Proud Boys neofasiszta szervezet, akiket antifasiszta csoportok vártak. A rendőrség szerint összesen 1200-an vonultak az utcára. 

Portlandben előszeretettel vonulnak fel különböző erőszakos szélsőjobboldali szervezetek: tavaly ugyanilyenkor a Patriot Prayer tette tiszteletét az oregoni nagyvárosban. 

Most szombaton 13 embert letartóztattak, miután a két csoportot elkülöníteni igyekvő rendőrök összecsaptak a felvonulókkal és az ellentüntetőkkel. Hat ember megsérült a rendőrség jelentése szerint, egyiküket kórházba is kellett szállítani. A tüntetőktől fegyvereket, ütőket, késeket, pajzsokat és különböző spray-ket foglaltak le. 

A Proud Boys-t 2016-ban alapította az egykori Vice-alapító hipszterpápa Gavin McInnes, aki a médiát háta mögött hagyva egy tradicionális házasságot, „nyugati felsőbbrendűséget” és a maszturbálás elutasítását hirdető férficsoport élére állt.

A tüntetés közvetlen előéletéhez hozzátartozik, hogy Donald Trump amerikai elnök órákkal a már bejelentett demonstráció előtt arról tweetelt, hogy eljöhet az ideje az erőszakos antifasiszta szervezetek terrorszervezetnek minősíteni: 

Ted Wheeler polgármester megköszönte a rendőrök szakszerű munkáját, és örömét fejezte ki, hogy a fűtött politikai klímában sem alakult ki súlyosabb balhé a város utcáin. (yahoo / Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.