114 ezer EU-s polgár szavazhat majd az októberi önkormányzati választáson

Regisztrálnia se kell, automatikusan részt vehet az októberi önkormányzati választáson az a 114 ezer nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező EU-s állampolgár. Ezekre a nem magyar választópolgárokra is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a magyarokra, így például ahhoz, hogy egy városban vagy községben jelöltté váljanak, nem kell az adott településen lakniuk. Ahhoz azonban, hogy egy településen jelöltet ajánlhassanak, nekik is ott kell lakniuk, tehát a lakcímüknek abban a választókerületben kell lennie.

A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt, a nemzetiségi önkormányzati választáson nem.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok viszont nem szavazhatnak sem az önkormányzati, sem a nemzetiségi választáson. Az önkormányzati választójognak ugyanis feltétele a helyben lakás. A szabályok sajátossága, hogy ugyan magyarországi lakcímmel nem rendelkezők szavazni nem szavazhatnak, jelöltként viszont indulhatnak a választáson. Ugyanez igaz a hajléktalanokra is, szavazni ők se szavazhatnak, de megválaszthatók.

Az önkormányzati választáson szavazati joga van a magyarországi lakcímmel rendelkező mintegy 26 ezer bevándoroltnak, menekültnek, letelepedettnek is. (Via MTI)