Újragondolná a kapitalizmus alapjait 200 amerikai top CEO

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A szabadpiaci kapitalizmus egyik dogmája, hogy egy vállalat kizárólag a részvényeseinek tartozik felelősséggel, legfőbb feladata az, hogy számukra teremtsen értéket. Ezt a dogmát kérdőjelezte meg most a Business Roundtable, a legnagyobb amerikai cégek vezérigazgatóinak koalíciója. Kétszáz top CEO, köztük az Apple, az American Airlines, az AT&T, a Bank of America, a Boeing, a Black Rock és a JPMorgan vezérigazgatója is közös közleményt adott ki, amiben azt fejtegetik, hogy a cégeknek inkább dolgozóik jólétére és ügyfeleik elégedettségére kéne törekedniük, és etikusan és igazságosan kéne bánniuk beszállítóikkal is.

Vagyis a szimpla profithajhászáson túl társadalmi szerepet is vállalniuk kell.

"Míg minden egyes vállalat a saját vállalati céljait szolgálja, alapvetően minden érintettnek (stakeholder, szemben a shareholderekkel, vagyis a részvényesekkel) felelősséggel tartozik. Elkötelezettek vagyunk, hogy valamennyiük számára értéket teremtsünk cégeink, közösségeink és országunk jövőbeni sikeréért" - írták.

A közlemény azt nem részletezte, hogy miként gondolják megvalósítani ezt a célt, de arra azért ígéretet tettek, hogy a dolgozóikat igazságosan kompenzálnák és "fontos juttatásokat" adnának nekik, emellett képzésben és oktatásban is részesítenék őket. Egyben arra is ígéretet tettek, hogy "védeni fogják a környezetet a fenntarthatóbb gyakorlatok bevezetésével". (Via The New York Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.