Újrakezdték a Notre Dame-nál az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott munkákat

külföld
2019 augusztus 19., 14:34
comments 60

Több mint három hét kényszerszünet után, nagyon szigorú védőintézkedések közepette újrakezdődött a munka a Notre Dame az április 15-i tűzvészben súlyosan megrongálódott szerkezetének megerősítésén.

A munkákat azért függesztették fel július végén, mert környezetvédő civil csoportok, illetve a mentésen dolgozókat képviselő szakszervezetek is felvetették, hogy az épület romjai között veszélyes koncentrációban lehet ólom. A székesegyház 19. századi huszártornyát teljes egészében ólom borította, de maga a tetőszerkezet is tonnaszám tartalmazott ólmot, amely kifejezetten veszélyes a környezetre és az emberi egészségre.

De mert az épület maradványait továbbra is összeomlás fenyegeti, hétfőn újra engedélyezték a sabilizálási, takarítási mznkálatok folytatását. Az esetleges ólommérgezés elkerülése céljából a templom területén dolgozó munkások és a szakemberek kötelesek egész testet fedő, egyszer használatos védőruhát viselni, a munka végeztével minden nap a helyszínen letusolni, és egy fertőtlenítőzónán áthaladni, nehogy szennyezőanyagokat vigyenek magukkal a lezárt területről távozva.

A kulturális minisztérium szerint mintegy 50 ember vette fel a munkát hétfőn, a dolgozók eltakarítják a veszélyes hulladékot, megerősítési munkákat végeznek a támfalakon, tanulmányozzák a károkat és a helyreállításuk lehetőségét. Ólommentesítési munkák folynak a lezárt területen kívül, a székesegyház közvetlen környezetében is, főleg az iskolák körül, ahol mosással és speciális kemikáliák szétpermetezésével igyekeznek ártalmatlanítani az egészségre veszélyes nehézfémet, amely a több száz tonna ólmot tartalmazó tetőzet megolvadása nyomán szennyezte be a környéket. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.