Elkészült az ország tortája – propagandából

Ma délelőtt jött szembe a Facebookon a fenti kép, és gyorsan meg is kérdeztem az alkotót, mi ez.

„A Narancsvarázs a fiktív diplomamunkám része: a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékére járok, ahol jövőre fogok diplomázni. Diplomamunkaként szerveztem egy fiktív diplomavédést májusban, fiktív diplomamunkával és fiktív bizottsággal” - válaszolta Monhor Viktória, akinek egyik akciójáról már 5 éve is írtunk.

Mint elmesélte, a torta Lipcsében készült. 

  • „Szerveztem egy eseményt, ahol a lipcsei művészeti egyetem (HGB) és az Intermédia Tanszék néhány hallgatójával és professzorával beszélgettünk, vágtunk, ragasztottunk. 
  • A tortát néhány nappal később hazahoztam, Budapestre, a fiktív diplomavédésre.
  • Júniusban, Lipcsében a Handstand und Moral (magyarul kb. kézenállás és morál) nevű független kulturális befogadótérben volt kiállítva, az idei félév Erasmus hallgatóinak a kiállításán. A megnyitó napján egy ittas látogató meg is kóstolta.
  • Augusztusban újra hazahoztam, felszeleteltettem és egy-egy szeletet honorként átadtam a fiktív Bizottság tagjainak. 
  • A torta neve ma született.”

Ahogy arra a művész felhívta a meglepett újságíró figyelmét, a fentiekből következően egy szelet torta a 444 szerkesztőségében is fellelhető, hiszen Horváth Bence kolléga több más újságíróval együtt a fiktív bírálóbizottság tagja volt. Így aztán meg is találtam egy szeletet a szemközti asztalon, amely saját rögtönzött tálalásomban így néz ki: