Lemondott az olasz miniszterelnök Salvini kavarásai miatt

Kedden bejelentette a lemondását Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. A beszédében felelőtlennek nevezte Matteo Salvini miniszterelnök-helyettest, a nacionalista Liga elnökét, aki „személyes és pártérdekből” egy újabb politikai válságot idézett elő azzal, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezett ellene.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes (Liga), Giuseppe Conte miniszterelnök és Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes (Öt Csillag)Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Salvini ugyanis nem akarta folytatni a közös kormányzást az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), amivel 14 hónapja közösen irányították az országot, de  Giuseppe Conte vezette a kormányt függetlenként.

De Salvini az előrehozott választásokra hajt, mivel a májusi EP-választáson a pártja 34 százalékot kapott, amíg az  Öt Csillagra csak 17 százalék szavazott. Ugyanakkor az Sergio Mattarella köztársasági elnökön múlik, hogy lesznek-e előrehozott választások. Az  Öt Csillag Mozgalom pedig már meg is kezdte a tárgyalásokat a balközép Demokrata Párttal, hogy új kormánytöbbséget hozzanak létre, és elkerüljék az újabb választást.  (BBC/Politico)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.