Lemondott az olasz miniszterelnök Salvini kavarásai miatt

külföld
2019 augusztus 20., 14:22

Kedden bejelentette a lemondását Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. A beszédében felelőtlennek nevezte Matteo Salvini miniszterelnök-helyettest, a nacionalista Liga elnökét, aki „személyes és pártérdekből” egy újabb politikai válságot idézett elő azzal, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezett ellene.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes (Liga), Giuseppe Conte miniszterelnök és Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes (Öt Csillag)
photo_camera Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes (Liga), Giuseppe Conte miniszterelnök és Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes (Öt Csillag) Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Salvini ugyanis nem akarta folytatni a közös kormányzást az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), amivel 14 hónapja közösen irányították az országot, de Giuseppe Conte vezette a kormányt függetlenként.

De Salvini az előrehozott választásokra hajt, mivel a májusi EP-választáson a pártja 34 százalékot kapott, amíg az Öt Csillagra csak 17 százalék szavazott. Ugyanakkor az Sergio Mattarella köztársasági elnökön múlik, hogy lesznek-e előrehozott választások. Az Öt Csillag Mozgalom pedig már meg is kezdte a tárgyalásokat a balközép Demokrata Párttal, hogy új kormánytöbbséget hozzanak létre, és elkerüljék az újabb választást. (BBC/Politico)