A dán kormányfő meglepődött és csalódott, hogy Trump lemondta a dániai látogatását, csak mert Grönland nem eladó

Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto

Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, „meglepődött”, és „csalódott”, hogy Donald Trump amerikai elnök lemondta a tervezett és előkészített dániai látogatását, miután világossá vált neki, hogy nem akarják eladni Grönlandot az USA-nak.

Trump arra hivatkozva mondta le az utazást, hogy Frederiksen „abszurdnak” nevezte a felvetését. A grönlandiak „őrült” és „lekezelő” ötletnek tartották Trump üzletét, a vasárnap a szigetre látogató Frederiksen pedug azt mondta Trump ötletéről, hogy:

„Grönland nem dán. Grönland grönlandi. Még mindig reménykedem abban, hogy nem gondolta komolyan.”

Szerdán megerősítette, hogy Grönland – a világ legnagyobb, korlátozott autonómiával rendelkező szigete – nem eladó. Azt mondta, Grönland vezetője, Kim Kielsen nemet mondott, és ő teljes mértékben támogatja őt.

Frederiksen a sajtótájékoztatón ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikai elnök döntése a látogatás lemondásáról nem érinti a két ország stratégiai, katonai vagy kereskedelmi együttműködését. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.