A dán kormányfő meglepődött és csalódott, hogy Trump lemondta a dániai látogatását, csak mert Grönland nem eladó

külföld
2019 augusztus 21., 13:18
comments 273
Mette Frederiksen, Dánia szociáldemokrata miniszterelnöke 2019. július 11-én
photo_camera Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto

Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, „meglepődött”, és „csalódott”, hogy Donald Trump amerikai elnök lemondta a tervezett és előkészített dániai látogatását, miután világossá vált neki, hogy nem akarják eladni Grönlandot az USA-nak.

Trump arra hivatkozva mondta le az utazást, hogy Frederiksen „abszurdnak” nevezte a felvetését. A grönlandiak „őrült” és „lekezelő” ötletnek tartották Trump üzletét, a vasárnap a szigetre látogató Frederiksen pedug azt mondta Trump ötletéről, hogy:

„Grönland nem dán. Grönland grönlandi. Még mindig reménykedem abban, hogy nem gondolta komolyan.”

Szerdán megerősítette, hogy Grönland – a világ legnagyobb, korlátozott autonómiával rendelkező szigete – nem eladó. Azt mondta, Grönland vezetője, Kim Kielsen nemet mondott, és ő teljes mértékben támogatja őt.

Frederiksen a sajtótájékoztatón ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikai elnök döntése a látogatás lemondásáról nem érinti a két ország stratégiai, katonai vagy kereskedelmi együttműködését. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.