Az olasz Demokrata Párt kormányalakításról egyeztet az 5 Csillag Mozgalommal

2019 augusztus 21., szerda 14:54
109

A legnagyobb olasz ellenzéki párt szerdán bejelentette, hogy hajlandóak a kormányalakításról tárgyalni az 5 Csillag Mozgalommal (M5S). 

A balközép Demokrata Párt (PD) teljes körű felhatalmazást adott a főtitkár Nicola Zingarettinek, hogy megkezdje a kormányalakítási egyeztetést az eddigi kormánypárttal - jelentette be a PD szerdán.

Matteo Salvini, Giuseppe Conte és Luigi Di Maio Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A PD római székházában tartott vezetőségi ülés egyhangúan úgy döntött, hogy Nicola Zingaretti a párt nevében tárgyalhat az M5S-szel. A balközép erőt idén márciustól vezető Nicola Zingaretti úgy nyilatkozott, hogy Olaszországban kialakult „drámai” helyzetben „minden demokratikus politikai erőnek kötelessége felmérni, hogy adott-e a lehetőség egy új, erős, a korábbi kormánypolitikával szakító parlamenti többséghez”. 

Nicola Zingaretti öt irányelvet említett az M5S-szel való kormányzás feltételeként: ezek szerint 

  • a PD az EU-val szemben lojális politikát folytató római kormányt akar; 
  • a képviseleti demokrácia teljes elismerését szorgalmazza a parlament központi szerepével;  
  • célnak tekinti a környezeti fenntarthatóságra épülő fejlődést;  
  •  meg akarja változtatni az Olaszországba érkező migráció kezelését, „főszerepet adva ebben Európának”;  
  • továbbá fordulatot sürget a gazdasági és szociális politikában az elosztási rendszer és a befektetések újragondolásával.


Ha a szerda délután kezdődő konzultációkon a PD és az M5S jelzi Sergio Mattarella államfőnek, hogy készek közös többséget alakítani, az államfő két napot adhat a két pártnak a kormányalakítás részleteinek kidolgozására. Ha nem sikerül megegyezni, az azt jelenti, hogy előrehozott választásokat kell tartani 

A kormányválságot előidéző Matteo Salvini, a Liga vezetője újságíróknak nyilatkozva szerda délután kijelentette, minél előbbi választásokat kér majd Sergio Mattarellától. A Liga vezetője hangsúlyozta, hogy nem tart semmitől, és ha esetleg pártja ellenzékbe kerül, ez csak megkönnyíti a Liga feladatát, hogy szabadon mondjon véleményt.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden jelentette be a lemondását, miután Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a populista Liga elnöke bizalmatlansági szavazást kezdeményezett ellene. De Salvini az előrehozott választásokra hajt, mivel a májusi EP-választáson a pártja 34 százalékot kapott, amíg az Öt Csillagra csak 17 százalék szavazott.

(Reuters/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt