Az orosz védelmi miniszter szerint Moszkva ellensúlyozni fogja a NATO kelet-európai katonai jelenlétének erősödését

külföld
2019 augusztus 21., 12:21
comments 148

Oroszország ellensúlyozni fogja a NATO kelet-európai katonai jelenlétének erősödését, valamint az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek romániai és lengyelországi megjelenését – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca kollégiumának moszkvai tanácskozásán, amin a nyugati és a keleti katonai körzet 2019 és 2025 közötti tevékenységét vitatták meg.

„A katonapolitikai helyzetet a NATO kelet-európai katonai jelenlétének erősödése, az USA rakétavédelmi rendszerének lengyelországi és romániai telepítése, valamint a szövetség Finnországgal és Svédországgal folytatott katonai együttműködésének kiszélesítése jellemzi. A keletkező fenyegetések semlegesítésére intézkedések komplexumát fogjuk megvalósítani”

– mondta Sojgu, aki szerint a nyugati katonai körzetben az év végéig összesen több mint 20 gyakorlatot fognak megtartani, az ottani csapatok több mint 1300 egységnyi fegyverzetet és haditechnikát kaptak, és folytatódik a csapatok szerződéses katonákkal való feltöltése.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök áprilisban jelentette be, hogy a NATO megnövekedett aktivitása miatt Oroszország megerősítette a nyugati és déli hadseregcsoportot, de valótlannak nevezte azokat a sajtóhíreket, amik szerint Moszkva hadműveletekre készül.

Sojgu a szerdai tanácskozáson azt mondta, a katonapolitikai helyzet a keleti stratégiai irányban is bonyolultabbá vált, mert „az Egyesült Államok és szövetségeseinek lépései befolyásuk kiszélesítését célozzák az ázsiai–csendes-óceáni térségben és Oroszország meg Kína pozícióinak meggyengítését Délkelet-Ázsiában”.

Azt mondta, a kihívásokra válaszul a védelmi tárca 62 szervezeti változást fog végrehajtani, ezek egyike egy légi hadosztály és egy légvédelmi rakétadandár vegyes parancsnokságának létrehozása lesz.

photo_camera Fotó: Alekszej Eresko/az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma/Szputnyik

Elmondta, hogy a márciusban vízre bocsátott Petropavlovszk-Kamcsatszkij nagy tengeralattjáró novemberben lép majd a Csendes-óceáni Flotta kötelékébe. A körzet 1743 egységnyi fegyverzetet és haditechnikát kap az év végéig, így eléri majd az 53 százalékot a „legkorszerűbb” eszközök aránya ezeknél a csapatoknál, amiknek a létszáma az első félév során 4500 fővel bővült.

Sojgu szerint idén összesen több mint 120 orosz-kínai kétoldalú hadvezetési és fegyvernemközi hadgyakorlatot fognak tartani. Emlékeztetett rá, hogy áprilisban és májusban 10 orosz hadihajó és több mint 3000 katona vett részt egy közös hadgyakorlaton a Dél-kínai-tengeren. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.