55 millióval tolta meg a turisztikai ügynökség a mórahalmi polgármester kabinetfőnökének panzióját

PÉNZ
2019 augusztus 22., 17:14
comments 120

A napi.hu vette észre a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program nyerteseinek listáján, hogy a mórahalmi polgármesteri kabinet vezetője, Balog László 50 százalékos tulajdonában lévő Thermálgyűrű Turisztikai és Vendéglátó Kft. 55,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

A Thermál Panzió Mórahalom
photo_camera A Thermál Panzió Mórahalom Fotó: F-reklam

A három csillagig jutó Thermál panzió egyébként, írja a gazdasági lap, épp az önkormányzati tulajdonban lévő Szent Erzsébet gyógyfürdő szomszédságában található, és a két létesítmény között közvetlen az átjárás, amit nagyon bőszen hirdet is a panzió Facebook-oldala. 

Tavaly egészen hihetetlen tempóban gyűrűzött a pénz a Thermálgyűrűbe: 163 millió árbevételből 95 milliós profitot termelt a cég. 

A napi.hu szerint kifejezetten szoros a kötelék Balog László és polgármestere, Nógrádi Zoltán között: előbbi még egy háromnapos norvégiai tanulmányútra is elkísérte főnökét. 

A Kisfaludy program keretében a kormány összesen 300 milliárd forintot tervez kiutalni 2030-ig. Az első, 150 milliárdos etap már úton van, és a vissza nem térítendő támogatásból jutott más kormányközeli vállalkozóknak is.  

A szántódi, ötcsillagos Balaland hotel építésére és az  ötcsillagos Grand Hotel Tokaj beruházásra egyaránt 2,9 milliárd forintot szavaztak meg a név nélküli függetlenek. A két beruházó cég, az SZBFamily és a TVCS tulajdonosa ugyanaz: a DLHG Invest Zrt, melynek igazgatósági tagja Szepesi Richárd Mészáros Lőrinccel üzletelt az ingatlanpiacon. Igazgatósági tag ugyanott Szepesi felesége, Kante Awa is, aki a 24.hu szerint Matolcsy György bizalmasa, Nagy Róza lánya. 

A másik nagy nyertes egy olyan cég, amelyben Garancsi István Market-vezér, Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató, és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója közösen érdekeltek. A Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel építésére létrehozott cég 2,9 milliárd forintos támogatást nyert a pályázaton. 

A pénzügyi lap megkérdezte arról az illetékes Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, hogy kik bírálták el a pályázatokat, de nem kaptak érdemi választ. „Független turisztikai szakemberek értékelték a Kisfaludy-pályázatokat” - nyilatkozta májusban a napi.hu-nak Szabó Áron, a MTÜ szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója, de hogy kik voltak ők, azt inkább nem árulta el. 

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is inkább csak annyit mondott, hogy hát „szakmai szempontok” alapján döntöttek. (napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.