55 millióval tolta meg a turisztikai ügynökség a mórahalmi polgármester kabinetfőnökének panzióját

A napi.hu vette észre a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program nyerteseinek listáján, hogy a mórahalmi polgármesteri kabinet vezetője, Balog László 50 százalékos tulajdonában lévő Thermálgyűrű Turisztikai és Vendéglátó Kft. 55,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

A Thermál Panzió MórahalomFotó: F-reklam

A három csillagig jutó Thermál panzió egyébként, írja a gazdasági lap, épp az önkormányzati tulajdonban lévő Szent Erzsébet gyógyfürdő szomszédságában található, és a két létesítmény között közvetlen az átjárás, amit nagyon bőszen hirdet is a panzió Facebook-oldala. 

Tavaly egészen hihetetlen tempóban gyűrűzött a pénz a Thermálgyűrűbe: 163 millió árbevételből 95 milliós profitot termelt a cég. 

A napi.hu szerint kifejezetten szoros a kötelék Balog László és polgármestere, Nógrádi Zoltán között: előbbi még egy háromnapos norvégiai tanulmányútra is elkísérte főnökét. 

A Kisfaludy program keretében a kormány összesen 300 milliárd forintot tervez kiutalni 2030-ig. Az első, 150 milliárdos etap már úton van, és a vissza nem térítendő támogatásból jutott más kormányközeli vállalkozóknak is.  

A szántódi, ötcsillagos Balaland hotel építésére és az  ötcsillagos Grand Hotel Tokaj beruházásra egyaránt 2,9 milliárd forintot szavaztak meg a név nélküli függetlenek. A két beruházó cég, az SZBFamily és a TVCS tulajdonosa ugyanaz: a DLHG Invest Zrt, melynek igazgatósági tagja Szepesi Richárd Mészáros Lőrinccel üzletelt az ingatlanpiacon. Igazgatósági tag ugyanott Szepesi felesége, Kante Awa is, aki a 24.hu szerint Matolcsy György bizalmasa, Nagy Róza lánya. 

A másik nagy nyertes egy olyan cég, amelyben Garancsi István Market-vezér, Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató, és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója közösen érdekeltek. A Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel építésére létrehozott cég 2,9 milliárd forintos támogatást nyert a pályázaton. 

A pénzügyi lap megkérdezte arról az illetékes Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, hogy kik bírálták el a pályázatokat, de nem kaptak érdemi választ. „Független turisztikai szakemberek értékelték a Kisfaludy-pályázatokat” - nyilatkozta májusban a napi.hu-nak Szabó Áron, a MTÜ szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója, de hogy kik voltak ők, azt inkább nem árulta el. 

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is inkább csak annyit mondott, hogy hát „szakmai szempontok” alapján döntöttek. (napi.hu)