A kétgyermek-politika bevezetése után ötmillióval nőtt a születések száma Kínában

külföld
2019 augusztus 22., 10:23
comments 100

Kína 2015-ben lazított szigorú egygyermek-politikáján - melynek következménye a nemek arányának durva eltolódása és a társadalom gyorsuló öregedése lett - és vezette be az eggyel liberálisabb kétgyermek-politikát. Négy év elteltével elkészült az új politika hatásának első elemzése. A British Medical Journalban megjelent, a kínai statisztikai hivatal adatain alapuló elemzés szerint az új politika bevezetését követő másfél évben

5,4 millióval született több gyerek, mint korábban.

A kínai kormány a népességnövekedés visszaesésének megállítására, a társadalom elöregedésének ellensúlyozására vezette be a kétgyermek-politikát, remélve, hogy 90 millió egygyermekes kínai nő vállal majd újabb gyermeket.

A terv a kezdetekben fényesen bizonyított, a vizsgált időszakban 67,8 millió szülés volt kínában, bő ötmillióval több, mint arra a korábbi adatok alapján számítani lehetett. De az adatokból az is kiderül, hogy a szülésszám növekedése a vizsgált időszak végére csökkent, ami felveti a kérdést, hogy fenntartható-e az új politika hatása. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.