A kétgyermek-politika bevezetése után ötmillióval nőtt a születések száma Kínában

Kína 2015-ben lazított szigorú egygyermek-politikáján - melynek következménye a nemek arányának durva eltolódása és a társadalom gyorsuló öregedése lett - és vezette be az eggyel liberálisabb kétgyermek-politikát. Négy év elteltével elkészült az új politika hatásának első elemzése. A British Medical Journalban megjelent, a kínai statisztikai hivatal adatain alapuló elemzés szerint az új politika bevezetését követő másfél évben

5,4 millióval született több gyerek, mint korábban.

A kínai kormány a népességnövekedés visszaesésének megállítására, a társadalom elöregedésének ellensúlyozására vezette be a kétgyermek-politikát, remélve, hogy 90 millió egygyermekes kínai nő vállal majd újabb gyermeket.

A terv a kezdetekben fényesen bizonyított, a vizsgált időszakban 67,8 millió szülés volt kínában, bő ötmillióval több, mint arra a korábbi adatok alapján számítani lehetett. De az adatokból az is kiderül, hogy a szülésszám növekedése a vizsgált időszak végére csökkent, ami felveti a kérdést, hogy fenntartható-e az új politika hatása. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.