Androidot küldött az űrbe Oroszország

külföld
2019 augusztus 22., 04:07
comments 164
Fjodor, az orosz űrrobot valójában távirányítású, de korlátozottan autonóm cselekvésre is képes. Például feláll, ha elesik.
photo_camera Fjodor, az orosz űrrobot valójában távirányítású, de korlátozottan autonóm cselekvésre is képes. Például feláll, ha elesik. Fotó: Roszkoszmosz/AFP

Androidot, vagyis ember alakú robotot küldött a világűrbe Oroszország. Fjodor (nevét a Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás szavak angol rövidítéséből - FEDOR - kapta) Bajkonurból startolt a Szojuz MSZ-14 fedélzetén.

Az űrhajó várhatóan szombaton csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A 184 centi magas android korlátozottan autonóm. Alapvetően távirányítással működik, egy földi kezelő, illetve az ISS fedélzetén tartózkodó kozmonauta, Alekszandr Szkvorcov mozdulatait utánozza. De képes önállóan talpra állni, ha felborul, és egyre bővülő mesterséges intelligenciával is felszerelték.

Fjodor a tervek szerint 17 napot tölt majd az ISS-en.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.