Már egy kis testmozgás is meghosszabbíthatja az életet

egészség
2019 augusztus 22., 08:44
comments 222

Némi mosogatás, egy kis kertészkedés, bútortologatás is elég lehet az élet meghosszabbításához, állapították meg norvég kutatók. 36000 esetet átvizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy már egészen minimális mozgásnak is érzékelhető hatása van az élettartamra. Ezzel szemben azok, akik csak tunyulnak, az idő előtti halált kockáztatják.

A kutatás így megerősítette azt, amit korábbi, kisebb mintás vizsgálatok is kimutattak, hogy ha a tespedést akár csak egészen könnyű testmozgással váltjuk ki, az jót tesz a várható élettartamunknak. Mint írják, "bármilyen testmozgás" segít.

"Ez különösen az idősebbeknek fontos, akiknek akár már egy mérsékelt testedzés is megterhelő lehet. Mert egészen minimális testmozgásnak is erős jótékony hatása van" - mondta Ulf Ekelund, a tanulmány egyik társszerzője.

Ugyanakkor az is kiderült a kutatásból, hogy az intenzívebb testmozgásnak még nagyobb hatása van. Vizsgálataik alapján a rövid ideig tartó intenzív testmozgás előnyösebb a hosszú időn át tartó mérsékelt testmozgásnál.

A norvég kutatás apropóján Emmanuel Stamatakis, a Sydney Egyetem kutatója arról beszélt, hogy a kormányok is tehetnének azért, hogy minél több testmozgásra késztessék az embereket. Szerinte ezt támogathatnák a gyalogos és biciklis infrastruktúra fejlesztésével.

A most a British Medical Journalban publikált kutatás szerint - melyben hat éven át követtek 36000, átlagban 63 éves alanyt - minél többet mozog valaki, annál jobbak az esélyei a hosszabb életre. Így például azoknál, akik napi 258 percet mozogtak (bármilyen mozgás számít, ld. mosogatás), 40 százalékkal csökkent a halálozás esélye azokhoz képest, akik csak napi 200 percet mozogtak. Azoknál, akik napi 380 percet töltöttek bármilyen mozgással, már 62 százalékkal csökkent a halálozás kockázata.

Az intenzív testmozgás hatásai még látványosabbak: azoknál, akik legalább napi hat percet töltöttek intenzívebb testmozgással, 36 százalékkal csökkent a halálozás kockázata azokhoz képest, akik legfeljebb napi másfél percet mozogtak intenzíven. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.