Már egy kis testmozgás is meghosszabbíthatja az életet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Némi mosogatás, egy kis kertészkedés, bútortologatás is elég lehet az élet meghosszabbításához, állapították meg norvég kutatók. 36000 esetet átvizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy már egészen minimális mozgásnak is érzékelhető hatása van az élettartamra. Ezzel szemben azok, akik csak tunyulnak, az idő előtti halált kockáztatják.

A kutatás így megerősítette azt, amit korábbi, kisebb mintás vizsgálatok is kimutattak, hogy ha a tespedést akár csak egészen könnyű testmozgással váltjuk ki, az jót tesz a várható élettartamunknak. Mint írják, "bármilyen testmozgás" segít.

"Ez különösen az idősebbeknek fontos, akiknek akár már egy mérsékelt testedzés is megterhelő lehet. Mert egészen minimális testmozgásnak is erős jótékony hatása van" - mondta Ulf Ekelund, a tanulmány egyik társszerzője.

Ugyanakkor az is kiderült a kutatásból, hogy az intenzívebb testmozgásnak még nagyobb hatása van. Vizsgálataik alapján a rövid ideig tartó intenzív testmozgás előnyösebb a hosszú időn át tartó mérsékelt testmozgásnál.

A norvég kutatás apropóján Emmanuel Stamatakis, a Sydney Egyetem kutatója arról beszélt, hogy a kormányok is tehetnének azért, hogy minél több testmozgásra késztessék az embereket. Szerinte ezt támogathatnák a gyalogos és biciklis infrastruktúra fejlesztésével.

A most a British Medical Journalban publikált kutatás szerint - melyben hat éven át követtek 36000, átlagban 63 éves alanyt - minél többet mozog valaki, annál jobbak az esélyei a hosszabb életre. Így például azoknál, akik napi 258 percet mozogtak (bármilyen mozgás számít, ld. mosogatás), 40 százalékkal csökkent a halálozás esélye azokhoz képest, akik csak napi 200 percet mozogtak. Azoknál, akik napi 380 percet töltöttek bármilyen mozgással, már 62 százalékkal csökkent a halálozás kockázata.

Az intenzív testmozgás hatásai még látványosabbak: azoknál, akik legalább napi hat percet töltöttek intenzívebb testmozgással, 36 százalékkal csökkent a halálozás kockázata azokhoz képest, akik legfeljebb napi másfél percet mozogtak intenzíven. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.