Négy halottja és több tucat sérültje van a Lengyel-Tátrát ért villámcsapásoknak

katasztrófa
2019 augusztus 22., 17:58
comments 116
Mentőhelikopter érkezik a Lengyel-Tátrába 2019. augusztus 22-én
photo_camera Mentőhelikopter érkezik a Lengyel-Tátrába 2019. augusztus 22-én Fotó: Bartlomiej Jurecki/AP

Négy ember - köztük két gyermek - meghalt csütörtökön, amikor hirtelen hatalmas vihar tört ki a Lengyel-Tátrában a déli órákban. A Nagy-Giewont hegycsúcs környékén több ponton is lecsapott a villám. A csúcson  1901 óta egy magas vaskereszt áll, amely vonzza a villámokat.  

A lengyel légi egészségügyi szolgálat kora este adott tájékoztatást a vihar áldozatairól, azok után, hogy Zakopanéban válságstáb ült össze. A tájékoztatás alapján pedig az MTI készített összefoglalót az eseményekből. 

A jelentés szerint továbbra is zajlanak a mentési munkálatok. Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda a válságstáb első ülése után azt nyilatkozta: a halálos áldozatok mellett harminc sérültje van a villámcsapásoknak, további 89 embert pedig a környező kórházakba szállítottak enyhébb sérülésekkel. 

A károsultak végleges számát egyelőre nem mondhatják meg, a több helyszínről is induló, a hegység nagy részére kiterjedő mentőakció addig fog folytatódni, amíg a hegyi ösvényekről az összes rászorulót le nem szállítják - idézi a Vajdát az MTI. 

A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is. 

Mateusz Morawiecki kormányfő bejelentette, hogy a helyszínre utazik. 

A TVP Info szerint a vihar idején a Giewont-csúcs környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a hegy irányában délelőtt akár 5 ezren is túrázhattak. Csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.