A párt korrupciógyanús ügyeiről nyilatkozó fideszes képviselőt indítja az ellenzék Gyulán

Az ellenzéki összefogást szervező, Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi lerakata bejelentette, hogy Galbács Mihály lesz a polgármester-jelöltjük. A város egykori alpolgármestere hivatalosan még mindig a Fidesz tagja, kizárását azután kezdeményezték a közelmúltban, hogy húszoldalas dokumentumot küldött Orbán Viktornak a helyi vezetéssel állítólag összenőtt üzleti körről.

A magyarnarancs.hu értesülése szerint az ellenzék szinte az utolsó percben találta ki, hogy ki legyen a polgármesterjelöltje Gyulán, és az ügy kirobbanása után Galbácsra esett a választásuk. Az nem világos az eddig megjelent információk alapján, hogy milyen pártok támogatják, de a Narancs szerint valószínű, hogy a Jobbik és a Városbarátok nevű civil szervezet nem. A bejelentésen az előzetes tervekkel ellentétben nem közölték az önkormányzati képviselő-jelöltek nevét, mert azokról még vita folyik.

A Partizán fenti videóján Galbács elmondja, hogy 1998 óta dolgozott a városházán fideszes képviselőként, „második vonalas, szakmával foglalkozó” politikusként tekintett magára; sokáig vezette a gazdasági bizottságot, és felügyelte a város pénzügyeit. Azt mondja, a városlakók is részt vettek a maguk módján a polgári város költségvetésének megvitatásában, és ez egy nyitott párbeszéd volt a gyulaiak között: „volt kontroll a város részéről is”. 2010 után viszont, folytatja, tudatosan úgy épült a rendszer, hogy a város nem tud beleszólni, ki mit mennyiért csinál, a testület pedig csak arra hivatott, hogy ha a kivitelező kér valami plusz 100 milliót, egy dolga van, megnyomni a gombot, és kiutalni a 100 milliót.