Macron: Az amazonasi erdőtűz világválság

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Ég a ház! Szó szerint! Az amazonasi esőserdő - a tudő, ami a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli - lángol. Ez nemzetközi válság. G7, két nap múlva legyen az első dolgunk ennek a vészhelyzetnek a megbeszélése" - tweetelte Emmanuel Macron francia államfő csütörtök este a Brazíliában pusztító erdőtüzekről. Egyből magára is haragította Brazília szélsőjobboldali elnökét, Jair Bolsonarót. Ugyan ő volt az, aki a választási kampányban megfogalmazott üzeneteivel és az azóta hozott intézkedéseivel bátorította az illegális erdőpusztításokat - aminek az egyik módszere az őserdő felégetése -, most ugyanő az esőerdők védelmében fellépő szervezeteket vádolja az erdőtüzek gyújtásával. Kifacsart logikája szerint a környezetvédők ezzel próbálják lejáratni.

Mondjuk később beismerte, hogy minden alap és bizonyíték nélkül vádaskodik. Sőt, azt is, hogy talán mégis azok a földművesek és favágók gyújtogathatnak, akiket ő maga bátorított erdőpusztításra.

Füstölög az esőerdő a brazíl-kolumbiai határ közelében. Tavalyhoz képest 83 százalékkal több erdőtűz van idén Brazíliában.Fotó: Chico Batata/dpa Picture-Alliance/AFP

Most pedig Macront vádolja azzal, hogy a brazíliai erdőtüzek ügyét személyes politikai haszonszerzésre használja. Egyben azt is kifogásolta, hogy egy olyan találkozón akar Macron a brazíliai tüzekről beszélni, melyen Brazília nem vesz részt. Ez szerinte "kolonialista észjárás".

Az amerikai NOAA műholdképén több erdőtűz füstfelhője látható Matto Grosso és Rondonia brazíl tagállamok felett.Fotó: HO/AFP

Bolsonaro azt mondja, hogy ő amúgy nyitott a párbeszédre, ha azok "tényadatokon és kölcsönös tiszteleten alapulnak". Ugyanő volt az, aki gyakorlatilag lemondásra kényszerítette országa űrügynökségének (Inpe) vezetőjét, miután az ügynökség a műholdas felvételek elemzése alapján bejelentette, hogy idén rendkívüli mértékben gyorsult az erdőpusztítás. Vagyis azért, mert nem tetszettek neki a tényadatok.

Az Inpe adatai szerint idén 85 százalékkal több tűz keletkezett Brazíliában, javarészt az Amazonas térségében.

A több ezer kilométernyire égő tüzek füstje még Sao Paulo egét is elsötétítette.Fotó: ANDRE LUCAS/dpa Picture-Alliance/AFP

Mielőtt felháborodott volna Macron tweetjén - mely lényegében arról szól, hogy az egész világ feladata a brazíliai erdőtüzek megfékezése -, Bolsonaro még arról beszélt, hogy országa nincs felkészülve a tüzek elfojtására. "Az Amazonas nagyobb, mint Európa, hogyan lehetne tüzeket oltani ekkora területen? Nekünk erre nincsenek erőforrásaink" - mondta. És amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte ki a felelős a tüzekért, azt felelte, hogy "az indiánok, azt akarják, hogy az indiánokat okoljam? Vagy a marslakókat? Mindenki gyanús, de a civil szervezetek a leggyanúsabbak". Amikor valaki visszakérdezett, hogy van-e bármilyen bizonyíték a vádjaira, azt felelte: "A civil szervezeteket vádoltam volna? Én csak azt mondtam, hogy gyanúsítom őket!".

A tüzek az Inpe szerint amúgy véletlenül is keletkezhetnek. "A száraz évszak kedvező körülményeket teremt a tüzek terjedésének, de azokat jellemzően emberek okozzák, vagy szándékosan, vagy balesetből" - mondta egyik kutatójuk, Alberto Setzer a Reutersnek. A WWF Amazonas-programját vezető Ricardo Mello szerint a tüzek "következményei a növekvő ütemű erdőirtásnak".

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.