Az olasz Demokrata Párt nem közösködik az 5 Csillaggal, ha Conte marad a miniszterelnök

Megfeneklettek az új kormány felállításáról szóló tárgyalások az elitellenes 5 Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt képviselői között Olaszországban, a Reuters szerint azért, mert a Demokrata Párt nem hajlandó támogatni az új kormányt akkor, ha a jelenlegi miniszterelnök, Giuseppe Conte marad a kormányfő.

Sergio Mattarella elnök csütörtökön 5 napos határidőt adott az olasz pártoknak arra, hogy új kormányképes koalíciót állítsanak fel, ezzel megoldva a kormányválságot, amit az 5 Csillag és a szélsőjobboldali Liga szakítása okozott. Az olasz Európa-párti szavazók nagyobb része ezért is örült, mikor pénteken az 5 Csillag tárgyalóasztalhoz ült a hagyományos ellenfélnek számító demokratákkal, az ő esetleges szövetségükkel ugyanis Matteo Salvini és a Liga ellenzékbe szorulna, az olasz kormány pedig mérsékeltebbé válna.

A két párt azonban nemcsak Conte személye miatt nem jut megegyezésre, az 5 Csillag ugyanis mindenképpen csökkenteni szeretné az olasz parlament létszámát is, és a demokraták eddig ebbe is vonakodtak belemenni.

Ha a tárgyalások nem indulnak újra, könnyen lehet, hogy az 5 Csillag újra a Ligával találja magát szövetségben, ami a párton belül sokaknak nem tetszett eddig sem, hiszen a Salviniékkel közös kormányzás apránként felemésztette a mozgalmat. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.