Az olasz Demokrata Párt nem közösködik az 5 Csillaggal, ha Conte marad a miniszterelnök

külföld
2019 augusztus 24., 16:29
comments 224

Megfeneklettek az új kormány felállításáról szóló tárgyalások az elitellenes 5 Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt képviselői között Olaszországban, a Reuters szerint azért, mert a Demokrata Párt nem hajlandó támogatni az új kormányt akkor, ha a jelenlegi miniszterelnök, Giuseppe Conte marad a kormányfő.

Sergio Mattarella elnök csütörtökön 5 napos határidőt adott az olasz pártoknak arra, hogy új kormányképes koalíciót állítsanak fel, ezzel megoldva a kormányválságot, amit az 5 Csillag és a szélsőjobboldali Liga szakítása okozott. Az olasz Európa-párti szavazók nagyobb része ezért is örült, mikor pénteken az 5 Csillag tárgyalóasztalhoz ült a hagyományos ellenfélnek számító demokratákkal, az ő esetleges szövetségükkel ugyanis Matteo Salvini és a Liga ellenzékbe szorulna, az olasz kormány pedig mérsékeltebbé válna.

A két párt azonban nemcsak Conte személye miatt nem jut megegyezésre, az 5 Csillag ugyanis mindenképpen csökkenteni szeretné az olasz parlament létszámát is, és a demokraták eddig ebbe is vonakodtak belemenni.

Ha a tárgyalások nem indulnak újra, könnyen lehet, hogy az 5 Csillag újra a Ligával találja magát szövetségben, ami a párton belül sokaknak nem tetszett eddig sem, hiszen a Salviniékkel közös kormányzás apránként felemésztette a mozgalmat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.