Az olasz Demokrata Párt nem közösködik az 5 Csillaggal, ha Conte marad a miniszterelnök

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Megfeneklettek az új kormány felállításáról szóló tárgyalások az elitellenes 5 Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt képviselői között Olaszországban, a Reuters szerint azért, mert a Demokrata Párt nem hajlandó támogatni az új kormányt akkor, ha a jelenlegi miniszterelnök, Giuseppe Conte marad a kormányfő.

Sergio Mattarella elnök csütörtökön 5 napos határidőt adott az olasz pártoknak arra, hogy új kormányképes koalíciót állítsanak fel, ezzel megoldva a kormányválságot, amit az 5 Csillag és a szélsőjobboldali Liga szakítása okozott. Az olasz Európa-párti szavazók nagyobb része ezért is örült, mikor pénteken az 5 Csillag tárgyalóasztalhoz ült a hagyományos ellenfélnek számító demokratákkal, az ő esetleges szövetségükkel ugyanis Matteo Salvini és a Liga ellenzékbe szorulna, az olasz kormány pedig mérsékeltebbé válna.

A két párt azonban nemcsak Conte személye miatt nem jut megegyezésre, az 5 Csillag ugyanis mindenképpen csökkenteni szeretné az olasz parlament létszámát is, és a demokraták eddig ebbe is vonakodtak belemenni.

Ha a tárgyalások nem indulnak újra, könnyen lehet, hogy az 5 Csillag újra a Ligával találja magát szövetségben, ami a párton belül sokaknak nem tetszett eddig sem, hiszen a Salviniékkel közös kormányzás apránként felemésztette a mozgalmat. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.