Trump amerikai konzulátust nyitna Grönlandon

külföld
2019 augusztus 24., 14:28
comments 123

Az amerikai külügy konzulátust nyitna Grönlandon a Dániához tartozó sziget megnövekedett gazdasági és geopolitikai szerepe miatt - közölte a tárca egy, a Kongresszusnak címzett levélben, amiben a terv előnyeit is felsorolták. A Nuuk városban nyitandó amerikai konzulátus egy nagyobb stratégiaváltás része lenne, ami a sarkvidékeken szorgalmazna nagyobb amerikai jelenlétet.

A Grönlandon és környékén feltehetően a föld alatt lévő gáz és más értékes anyagok iránt nemcsak az Egyesült Államok, de Oroszország és Kína is érdeklődést mutatott.

Az utóbbi napokban heves politikai vitát szült Dánia és az Egyesült Államok között, hogy Trump kijelentette, megvenné Dániától Grönlandot. Ezt a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen abszurd felvetésnek nevezte, Trump pedig a dán reakciót nevezte „utálatosnak”. Igaz, a két politikus pénteken már telefonon is beszélt, az amerikai elnök ekkor már csodálatos nőnek nevezte Frederiksent, és méltatta a szerinte nagyon jó amerikai-dán kapcsolatokat.

Az amerikai külügy szerint az amerikai konzulátus feladata lenne az is, hogy erősítse a kapcsolatot a grönlandi civilszféra, a politikai szervek és az USA között. Az amerikaiaknak egyébként volt már konzulátusuk Grönlandon, Dánia náci megszállása után, azt azonban 1953-ban bezárták. Jelenleg egy diplomata foglalkozik külön a grönlandi ügyekkel a koppenhágai nagykövetségen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.