Egy nap alatt 15 ezer tüzet észleltek, továbbra is lángol az Amazonas-medence

Kiégett táj a Para állambeli No Progreso mellett.Fotó: JOAO LAET/AFP

Bár Jair Bolsonaro elnök szombaton már arról beszélt, hogy a hadsereg bevetése után a hatóságok uralják az Amazóniában kialakult tűzhelyzetet, az érkező hírek szerint ez a valóságban azért közel sem ennyire egyértelmű.

A Global Forest Fires Watch nevű, valósidejű adatokkal dolgozó weboldal szerint az elmúlt 24 órában csak Amazónia brazíliai részén majdnem 15 ezer erdőtűzészlelés történt. A brazil űrkutatási hivatal, az INPE műholdjai csütörtökön és pénteken pedig összesen 1663 új tűzfészket láttak fellobbanni.

Az egyre komolyabb nemzetközi botrányban - a legfejlettebb gazdasági nagyhatalmakat tömörítő G7 biarritzi találkozóján Macron francia elnök már azzal fenyegetőzött, hogy Bolsonaro elnök esőerdőügyi hozzáállása miatt megtorpedózza az EU és több dél-amerikai ország, köztük Brazília között tervezett szabadkereskedelmi egyezményt - az a legérdekesebb, hogy az legalább annyira köszönhető a nemrég hivatalba lépett Bolsonaro brazil elnök nyílt, durva stílusának, mint a valós tényeknek. 

A Global Forest Fires Watch több évre visszamenő összesítéséből ugyanis kiderül, hogy bár a helyzet Amazóniában tényleg igen durva és nem is fenntartható, ez önmagában a legkevésbé sem meglepetés vagy új jelenség. Sőt, a tűzészlelések számát nézve eddig nem is extrém az idei szezon. Az Amazonas-medencében ilyenkor uralkodó száraz időjárás és a rengeteg illegális erdőégetés miatt ugyanis mindig ilyentájban ugrik meg az erdőtüzek száma ezen a hatalmas területen.

Rondonia államban sem néz ki jól az erdő.Fotó: CARLOS FABAL/AFP

Ehhez képest az amúgy igen drámai, de közel sem újkeletű jelenségből a jelek szerint azért lett éppen most ekkora globális téma, mert a klímaváltozásról érkező hírek miatt eleve ideges közvéleményt - és vezető politikusokat - valósággal sokkolta, hogy a nemrég hivatalba lépett populista Jair Bolsonaro elnök a témában szokásos szóvirágokra fittyet hányva teljes nyíltsággal az erdőirtó bányászok, marhatartók és ültetvényesek mellé állt. Ezzel sokak szerint kifejezetten bátorította a brazil törvények szerint is természetkárosító bűncselekménynek számító erdőégetéseket.

A nemzetközi reakció annyira heves volt, hogy szombatra még a a magát mindenkinek beszóló keményfiúként pozíciónáló Bolsonaro is változtatott a retorikáján és nagy televíziós beszédet intézett a nemzethez, amiben váratlan fordulattal zéró toleranciát hirdetett a természetkárosító bűncselekményekkel kapcsolatban. Az arcmentő intézkedéscsomag része a hadsereg hirtelen elrendelt bevetése. Ez nem Bolsonaro kritikusainak vádja: a hadsereg bevetéséről nyilatkozva szombaton maga Raul Botelho brazil vezérkari főnök mondta azt, hogy a céljuk a tűzoltás mellett “az ország pozitív fogadtatásának” megteremtése.

Global Forest Fires Watch napi összesítéséből az is kiderül, hogy a rengeteg amazóniai erdőtűz jellemzően nem az érintetlen, védett dzsungeleket sújtja - bár égnek ilyenek is -, hanem sokkal inkább a már részben kipusztított erdős részeket és mezőgazdasági- vagy bányaművelés alá vont területeket.

(via New York Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.