A Momentum hisz abban, hogy a Jobbik megváltozott, ezért támogatják a párt korábbi neonáci botrányhősét Debrecenben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kevés olyan képviselője volt az újkori magyar parlamentnek, akit minden címkézéstől mentesen, nyugodtan lehetett neonácinak nevezni. Az egyik ilyen volt a jobbikos Kulcsár Gergely, akinek a legemlékezetesebb politikusi teljesítménye az volt, hogy beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére a rakparton felállított vascipők egyikébe, majd erről humoros levélben tájékoztatta jobbikos politikustársait, arról írva benne, hogy “egy kis feltöltődésre vágyott”, ezért látogatta meg “a képen látható vidám helyet”

Egy másik, ismertté vált levelében, 2012. április 10-én azt írta a frakciótársainak, a közelgő parlamenti holokauszt-emléknapról értekezve, hogy “Baráth Zsolt képviselőtársunk kiváló felszólalása miatt meg van rá az esély, hogy valamelyik biboldó-bérenc frakció kezdeményezni fogja, hogy felállva emlékezzen a Ház a kamukauszt állítólagos áldozataira. Akkor mit teszünk?”

Kulcsár Gergelyről a napokban derült ki, hogy az ellenzék egy része, egész pontosan a Momentum-LMP-Jobbik trió támogatásával egyéni önkormányzati képviselőjelölt lesz Debrecenben. Vagyis egy olyan városban, ahol a jelek szerint nem jött össze a közel teljes ellenzéki egységfront, hiszen az MSZP-PM-DK-vonulat külön jelöltekkel készül.

Fotó: Kulcsár Gergely / Facebook

Az ügyben több kérdéssel is megkerestem a fiatal liberális pártot, illetve az LMP-t.

"Amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években"

- válaszolta a 444 érdeklődésére Mándi László, a Momentum debreceni szervezetének elnöke. 

A politikus szerint ha az ellenzék országosan is együtt tud dolgozni a korábban szélsőséges Jobbikkal, akkor Kulcsár is megérdemel egy esélyt, de a jövőre nézve zéró toleranciát hirdetnek az esetleges szélsőséges nézeteivel szemben.

Ez azonban csak a lényeg összefoglalása volt, Mándi több vonatkozó kérdésünkre is válaszolt, íme a beszélgetés:

444: Miért vállalja fel a Momentum egy olyan politikus támogatását, aki a hazai mainstream politikai mezőnyből talán a legközelebb áll a "neonáci" kategóriához? Hogyan indokolná meg a párt egy elképzelt potenciális szavazójának, hogy vállalhatónak érzik azt a politikust, aki beleköpött a Dunába lőtt zsidók emlékmű-cipőibe, nyíltan holokuauszttagadó és homofób kijelentéseket tett?

Mándi László:  Kulcsár Gergely a 8 éve elkövetett – a Momentum által is mélyen elítélt – magánlevelezéséért a múltban bocsánatot kért. Úgy fogalmazott, hogy “ízléstelen és szégyenletes, ahogy akkor viselkedtem” . Ez nem oldozza fel sokak szemében a vétség alól, de beismerte, hogy hibázott. Amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években. Jelentős részben annak hatására, hogy megtapasztalták, milyen egy mindent leuraló szélsőjobboldali hatalom ellenzékének lenni. Felismerték, hogy a Jobbik bűnös volt a társadalmi ellentétek elmélyítésében, a gyűlölet felszínre hozatalában, amit aztán később a Fidesz járatott csúcsra, részben a Jobbik korábbi politizálására építve. És felismerték, hogy nem ez a helyes út: megkezdték átalakulásukat egy konzervatív jobboldali párttá, ebben pedig a Momentum debreceni szervezete is támogatja őket.  

Ha országosan együtt tudunk működni a korábban szélsőséges Jobbikkal (akiknek az egész Jobbikon kívüli ellenzék adott egy esélyt), Kulcsár Gergely is megérdemel egy esélyt.

Jövőbeni kijelentésekkel kapcsolatban pedig zéró toleranciánk van. Ha a legkisebb jelét mutatja a szélsőjobboldali eszméknek, mi azonnal elhatárolódunk tőle és nem tudjuk támogatni. 

444: A Momentumot a politikai közvélemény liberális pártként tartja nyilván. Liberális nézőpontból mi a Kulcsárral kötött szövetség értelme?

Mándi László: A Momentum, és az ellenzék jelentős része is felismerte, hogy az elsődleges cél a 2019-es önkormányzati választáson, valamint a 2022-es országgyűlési választáson az, hogy együttműködve leváltsuk a Fidesz-kormányt. Ebben az együttműködésben pedig a korábbi szélsőséges politikájával szakító, szélsőséges politikusaitól megszabadult Jobbiknak is helye van.

 A Momentum-Jobbik-LMP közös listája reményeink szerint azt üzeni Debrecen polgárainak, hogy elérkezett az idő a tiszta kezek politikájára, egy új, cselekvő politikai generáció megjelenésére Debrecen város önkormányzatában.

 444: A közös lista üzenete - látszólag legalábbis - az, hogy "még Kulcsár Gergely is jobb, mint egy fideszes". Vállalják ezt?

Mándi László: A fenti válasz alapján azt gondoljuk, hogy egy tetteit megbánó jobbikos mindenképp jobb partner, mint a gyűlölet rendszerét állami eszközökkel építő Fidesz politikusai.

444: Debrecenben arról sincs szó, hogy a teljes ellenzéki egység megteremtése végett kellene bevállalni húzós jelölteket, hiszen külön indul a triójuk meg az MSZP-PM-DK. Ilyen helyzetben miért vállalt be ilyent a párt?

Mándi László: A fentiekből látható, hogy a jelölt kiválasztásánál a jelölt helybeli beágyazottsága, ismertsége volt az egyik legfontosabb szempont, ez pedig sokkal inkább érvényesül a Momentum-Jobbik-LMP együttműködés esetében. Hisszük, hogy a helyben élő, vagy helyben dolgozó emberek tudják és ismerik legjobban az ott élők problémáit, amelyek megoldásáért tevékenykedni fognak a következő években. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.