Lövések, kőzápor, támadás fémrudakkal, 15 sérült és 73 letartóztatott Európa legvadabb nyári bulijában

ÉLET
2019 augusztus 26., 08:17
comments 43

A nyár leghúzósabb buliját tolta le többszáz spanyol, olasz és más nemzetiségű partiállat, több tucat rendfenntartó és jó pár mentős vasárnap hajnalban, egy világhírű ibizai strand közelében. 

Az eseménysor szombaton este indult, amikor helyi lakosok jelentették a rendőrségen, hogy a világ egyik leghíresebb strandjának számító Platges de Comte közelében elterülő védett erdőben illegális szabadtéri buli szerveződik. Nem is akármilyen rave volt ez, a rendőrök becslése szerint jó ezer nyaraló érkezett az erdőbe, ahol komoly színpadot állítottak fel jelentős fénytechnikával, brutális hangosítással és több italárusító pulttal.

A hatóságok - legalábbis kezdetben - kifejezetten el akarták kerülni a konfliktust, ezért szándékosan nem avatkoztak közbe és hajnalig arra szorítkoztak, hogy több embert már nem engedtek be a természetvédelmi területre. 

Ekkor lendültek csak akcióba, de még akkor is mindössze azzal a céllal, hogy lekapcsoltassák a zenét. Amikor a rendőrök megjelentek a partierdőben, az ezer emberből már csak durván 200-an buliztak a helyszínen. Ők azonban szinte azonnal rátámadtak a rendőrökre, akik közül az egyik a levegőbe lőtt, hogy a rendfenntartók ezután visszavonuljanak megtanácskozni a következő lépést.

Ez az lett, hogy a sziget más részeiből erősítést kértek, majd amikor összegyűlt durván negyven egyenruhás, ismét bementek az erdőbe.

A ravelők imádnak az áradó szeretetről beszélni, itt ehhez képest kőzáporral fogadták az egyesült rendőri erőket, majd fémrudakkal támadtak rájuk. A zsaruk ekkor megint visszavonultak, kihívták a mentősöket és újra próbálkoztak, ám megint csak közelharc következett. Órákig tartott, míg végül fel tudták oszlatni a bulit. A partizók elszántságát mutatja, hogy a 15 kezelésre szoruló sérültből 13 volt rendőr és csak 2 bulizó, igaz utóbbiak voltak a legrosszabb állapotban. Az egyiküket zúzódásokkal és csonttörésekkel, a másikukat drogtúladagolással kellett kórházba vinni.

Végül 73 embert tartóztattak le, aminél a szigetnek jóval kisebb a fogdai kapacitása. 

A hatóságok a helyszínen akkora üzemanyagkészletet találtak a szervezők generátora mellett, hogy valószínűnek tartják, a buli napokon át folytatódott volna, ha nem lépnek közbe.

Ez nem az első hasonló eset volt a környéken ezen a nyáron, de messze a legdurvább. Helyi hírek szerint augusztus 10-én a rendőrség ugyanitt már megpróbált feloszlatni egy illegális bulit. A táncolók akkor is fenyegetően léptek fel és egy kőfalhoz szorítottak 2 rendőrt, akik végül erősítés kellett, hogy kérjenek, de az események akkor nem fajultak végül el ennyire.

(via El Mundo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.